Rușii se laudă că au interceptat în premieră rachete americane ATACMS. Niciun cuvânt însă despre ravagiile făcute de ATACMS

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact

Rusia se laudă că a interceptat în premieră rachete americane de tip ATACMS, capabile să lovească la 300 kilometri. Mai mult, partea rusă susține că a interceptat și rachete ale unui sistem S-200, cel mai probabil ucrainean. Moscova nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.

Anunțul privind interceptarea în premieră a unor rachete ATACMS a fost făcut chiar de către Ministerul Apărării din Federația Rusă. 

Moscova nu a prezentat nicio dovadă în ceea ce privește interceptarea unor rachete americane ATACMS, dar a precizat că au mai fost interceptate și rachete HARM și o rachetă S-200 modificată în așa fel încât să lovească ținte terestre. Scurta declarație a Ministerului rus al Apărării a fost însă preluată de întreaga presă rusă. 

„În ultimele 24 de ore au fost interceptate două rachete tactice ATACMS fabricate în SUA, o rachetă antiaeriană modificată pentru a lovi ținte terestre, lansată de un S-200, precum și două rachete antiradar HARM”, precizează Ministerul Apărării rus, citat de agenția rusă TASS.

De precizat că rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune de 300 kilometri sunt lansate de sisteme HIMARS, dar pot fi lansate și de pe lansatoare M270.

Rușii nu precizează cu ce sisteme ar fi reușit să intercepteze ATACMS. 

În ciuda faptului că informația nu e imposibilă, în fapt nu există sistem infailibil, Moscova nu a prezentat nicio dovadă, până în prezent existând doar declarația oficială a Ministerului Apărării din Rusia.

 

Niciun cuvânt despre ravagiile pe care le-au făcut deja rachetele americane ATACMS

 

2. Rachetă AT... (1-atacms-block-1a-unitary-02-h-jpg-pc-adaptive-1280-medium_43880000.jpg)

Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin

Rusia susține că a interceptat în premieră rachete ATACMS, dar nu a scos încă niciun cuvânt despre incidentul de acum câteva zile. Amintim că la 17 octombrie, rachete balistice ATACMS M39 lansate de ucraineni au lovit aerodromurile din Berdiansk și Luhansk.

În urma loviturii, mai multe elicopterelor de atac rusești, inclusiv noile Ka-52 au fost serios avariate. 

Lista echipamentelor distruse include cinci elicoptere de atac rusești Kа-52 și patru elicoptere de transport Мi-8.

Despre impactul rachetelor ATACMS și pagubele produse asupra aerodromurilor ruseşti, DefenseRomania a publicat un material inclusiv cu imagini foto și video.

Rachetele balistice ATACMS M39 lansate de ucraineni sunt versiunea echipată cu muniție cu dispersie, care împrăștie câte sute de schije ce pot provoca pagube pe o suprafață mare.

Utilizarea ATACMS a fost confirmată și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a recunoscut că au fost folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei și atacul a fost ”executat foarte precis”.

Livrarea ATACMS a fost ținută secretă până acum. Decizia SUA este una neobișnuită (întrucât americanii au făcut publice cam toate echipamentele oferite Ucrainei), dar logica a fost una corectă: livrarea în liniște a rachetelor ATACMS i-a luat prin surprindere pe ruși și primele atacuri au trecut străpuns apărarea aeriană rusă.

CITEȘTE ȘI: Ce caută MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal în Marea Neagră? Rușii spun că au ieșit la „vânătoare” de rachete ATACMS americane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel