Rusia testează tancul amfibiu ușor Sprut-SDM1 în acvatoriul Mării Negre

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a informat, pe 16.07.2021, că, în Marea Neagră, se desfășoară etapa a doua a testelor de stat ale tancului amfibiu ușor Sprut-SDM1, în care este verificat complexul armamentelor de la bord.

“În cadrul etapei a doua a testelor de stat este verificată funcționarea tunului antitanc 2S25 cu calibrul de 125 de milimetri și eficiența acestuia în condiții de calm și de mare agitată de gradul trei”, se arată într-un comunicat de presă al Rostec, preluat de agenția Tass.

Pe timpul primei etape a testelor de stat ale tancului în Marea Neagră acesta a demonstrat a navigabilitate mare și a confirmat posibilitățile ambarcării în nave mari de desant.

După cum au anunțat reprezentanții Rostec, în această toamnă vor continua și testele climatice. Tancul și-a dovedit deja eficiența la temperaturi ridicate și urmează să fie testat și în perioada rece.

“Este planificat ca ciclul testelor de stat să fie finalizat la începutul anului 2021. În funcție de rezultatele acestora, documentația de proiectare a tancului amfibiu ușor va primi clasificarea O1, care permite producerea în serie a acestuia și recomandarea pentru introducerea în dotarea armatei ruse”, au menționat reprezentanții corporației de stat.

Dezvoltat de holdingul Complexe de mare precizie din cadrul corporației de stat Rostec, tancul amfibiu ușor Sprut-SDM1 este dotat cu un tun cu calibrul de 125 de milimetri, fiind comparabil ca putere de foc cu tancul T-90MS.

“În primul rând, tancul Sprut este dezvoltat pentru Trupele de Desant Aerian ale Federației Ruse, însă pentru acesta există interes și din partea unor clienți străini. Ne orientăm îndeosebi către piețele din India, Asia și Orientul Apropiat”, au spus reprezentanții Rostec.

Armamentele tancului includ muniție explozivă, cumulativă cu fragmentație și perforantă, precum și muniție cu detonare la distanță. Tancul poate distruge ținte aflate la o distanță de până la cinci kilometri. Acesta are un echipaj format din trei militari și poate atinge o viteză de 70 de kilometri pe oră pe uscat și de 10 kilometri pe oră pe apă.

Comentariul autorului: Noul tanc amfibiu ușor Sprut-SDM1 este capabil să efectueze marșuri de aproximativ 500 de kilometri fără realimentare. Acesta poate fi transportat cu nave mari de desant și cu avioane militare de transport și poate fi desantat, prin parașutare și prin debarcare, cu echipajul în interiorul mașinii.

Probabil, după finalizarea testelor, tancul va fi introdus cu prioritate în dotarea Diviziei 7 Desant-Asalt - Novorossiysk din cadrul Trupelor de Desant Aerian ale Federației Ruse. Forțele principale ale diviziei sunt reprezentate de două regimente de desant-asalt, dislocate la Novorossiysk și Stavropol, un batalion de desant-asalt, dislocat la Feodosia, în Peninsula Crimeea, și un batalion de tancuri.

Pe baza batalionului de desant-asalt din Crimeea și a Brigăzii 56 Desant-Asalt - Kamyshin, până la 01.12.2021, va fi format Regimentul 56 Desant-Asalt, care va deveni al treilea regiment al diviziei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel