Rusia susține că dezvoltă o platformă de transport deasupra reliefului, pentru deplasarea trupelor și armelor direct pe front

Ionel Copcea |
Data publicării:
Foto: Tass
Foto: Tass

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.11.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în cadrul Centrului pentru arme avansate aparținând Institutului central de cercetare nr. 46 al Ministerului rus al Apărării, se află în curs de dezvoltare un vehicul de transport deasupra reliefului, pentru deplasarea de persoane și mărfuri într-o zonă de ducere a luptei.

Potrivit sursei, platforma se va ridica deasupra pământului și se va deplasa ținând cont de formele de relief.

Decizia de dezvoltare a unei platforme de acest tip a fost luată în urma experiențelor obținute în timpul operației militare speciale din Ucraina, unde s-a dovedit că nu există suficientă viteză pentru mutarea militarilor și armamentelor. Războiul a devenit foarte rapid, iar echipamentele auto nu fac față evoluției acțiunilor de luptă. 

După cum a precizat sursa agenției, platforma zburătoare deasupra reliefului nu va fi, de fapt, un complex de aviație, care este costisitor și trebuie întreținut de tehnicieni de aviație cu înaltă calificare. Va fi vorba despre crearea unei platforme ce se va ridica deasupra suprafeței pământului cu ajutorul unor elice și se va deplasa deasupra terenului. Cerințele tehnice includ posibilitatea de reparare și întreținere facilă, cu costuri reduse.  

 

Rusia promite că primul prototip pentru al acestei platforme va fi disponibil în 2025

 

În opinia sa, un prototip al platformei de suprarelief ar urma să apară după anul 2025.

Referindu-se la intenția Rusiei de a dezvolta un aparat de suprarelief, expertul militar Denis Fedutinov, a declarat, pentru cotidianul Vzglyad, că acesta poate avea o soluție tehnică similară cu cea a dronei israeliene Cormorant.

Potrivit precizărilor sale, luptele din ultimii ani au demonstrat că necesită aprovizionarea accelerată a unităților cu muniție, provizii și medicamente, precum și evacuarea promtă a răniților. Din această cauză, armatele de vârf ale lumii, avansate din punct de vedere tehnologic, implementează o serie de proiecte, menite să accelereze îndeplinirea unor misiuni de acest fel. Una dintre opțiunile promițătoare propuse este cea a vehiculului fără pilot Cormorant (cunoscut anterior ca AirMule) de la compania israeliană Tactical Robotics, care poate zbura la altitudini reduse, inclusiv în zonele urbane.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel