Rusia spune că Tratatul Cer Deschis își pierde viabilitatea odată cu ieșirea SUA

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Kremlinul regretă ieșirea Statelor Unite din Tratatul Cer Deschis, deoarece fără ca partea americană să participe la acesta, documentul își pierde viabilitatea, a declarat luni purtătorului de cuvânt al președintelui rus Dmitry Peskov. Duminică, Washingtonul a confirmat oficial că Statele Unite nu mai participă la tratat.

"Odată cu retragerea Statelor Unite, tratatul va pierde viabilitatea, desigur", a spus Peskov. "Regretăm acest lucru. Credem că tratatul este un mijloc important de construire a încrederii reciproce și de menținere a armelor sub control", a spus Peskov despre decizia SUA. El a reamintit că partea rusă „de la bun început, când SUA a declarat intenția de a renunța la acel acord, a avertizat că acest pas va avea consecințe negative”, transmite TASS.

Conform unui comunicat de presă emis de Departamentul Stat al SUA se arată că: "La 22 mai 2020, Statele Unite și-au exercitat dreptul în temeiul articolului XV alineatul (2) din Tratatul Cer Deschis prin notificarea tuturor statelor membre cu privire la decizia de retragere din tratat, cu efect după șase luni de la data notificării. Retragerea SUA a intrat în vigoare pe 22 noiembrie 2020, iar Statele Unite nu mai sunt un stat parte la Tratatul Cer Deschis". 

Președintele american în exercițiu, Donald Trump, a anunțat, pe 21 mai, intenția Statelor Unite de a părăsi Tratatul Cer Deschis, care le permite semnatarilor zboruri pe bază de reciprocitate, pentru a monitoriza activitatea militară. Partea americană a susținut că Rusia a încălcat acordul. Moscova a respins aceste acuzații, spunând că a rămas pe tot parcursul angajării în tratat și și-a prezentat propriile cereri reconvenționale.

Citește și: Rusia respinge ultimatumul Statelor Unite privind Tratatul Cer Deschis

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel