Un război cu Rusia ar putea începe printre calotele de gheață. Arctica, noul obiectiv militar și economic al Rusiei, poate fi începutul unui război major

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Dorința Rusiei de a rămâne un actor geopolitic global se sprijină, în cea mai mare măsură, pe puterea sa militară.

Liderii militari și politici din țările NATO au emis avertismente către populație pentru a se pregăti pentru posibilitatea unei confruntări cu Rusia.

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a deschis șirul declarațiilor. El a avertizat că Rusia ar putea lansa un atac în următoarele două decenii. Cu cuvinte care aminteau de cel de-al Doilea Război Mondial, Bauer a îndemnat națiunile aliate să-și pregătească armatele.

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a mers și mai departe, prezicând potențiale războaie care implică China, Rusia, Coreea de Nord și Iran în următorii cinci ani. Situația evoluează de la o „lume postbelică la una antebelică”, a afirmat oficialul.

La rândul său, generalul Sir Patrick Sanders, șeful armatei britanice, a repetat această predicție sumbră. El a descris populația britanică drept o „generație ante-război” care ar avea nevoie să se pregătească pentru un conflict cu o Rusie din ce în ce mai agresivă.

Iată o scurtă analiză publicată de think-tank-ul Friends of Europe, scrisă de fostul analist NATO, Maurizio Geri, privind importanța Arcticii și a schimbărilor climatice:

 

Schimbările climatice și riscul războiului

 

Pe fondul zgomotului constant cu privire la posibilitatea unui conflict mondial, un factor cheie este trecut cu vederea: impactul schimbărilor climatice ca potențial declanșator al războiului. Acordul de referință privind clima, încheiat la sfârșitul anului trecut, la conferința COP28 de la Dubai, subliniază necesitatea ca liderii occidentali să se întâlnească la München pentru a-și ridica ambițiile climatice și a le transpune în acțiuni concrete.

NATO recunoaște schimbările climatice ca un factor „amplificator” privind problemele tradiționale de securitate, dar trebuie să meargă mai departe, deoarece studiile arată că schimbările climatice cresc deja rapid probabilitatea unui conflict armat, în special în Arctica. Calotele de gheață arctice se topesc cu viteze record, făcând accesibile pentru prima dată zăcăminte de gaze, petrol și minerale în valoare de trilioane de dolari.

 

Cursa pentru Arctica. Rusia ridică baze militare în Arctica la „foc automat”

 

Lansarea la apă a unor submarine rusești

În următorii ani, topirea ghețarilor va alimenta o cursă pentru supremație în Arctica pe care Rusia dorește cu disperare să o câștige. Cu Rusia deținând peste 53% din coasta Oceanului Arctic, Vladimir Putin consideră că dominația asupra resurselor regiunii este esențială pentru supraviețuirea economică a regimului său. Se estimează că Arctica conține 412 miliarde de barili de petrol și gaze, aproximativ 22% din rezervele nedescoperite ale lumii.

Putin nu face niciun efort să-și ascundă planul. Rusia are deja cu 30% mai multe baze militare arctice decât SUA și aliații săi din NATO. 

Acum, Putin mută trupe, spărgătoare de gheață, nave de război și submarine în regiune, precum și desfășoară exerciții arctice care testează rachete hipersonice capabile să evite apărarea SUA. Mass-media de propagandă publică, în mod regulat, imagini cu soldați ruși care se antrenează în uniforme albe și țin în mână arme de asalt în timp ce alergă pe zăpadă pe sănii cu reni.

 

Agresivitatea Rusiei și în zona Arctică va forța NATO să acționeze?

 

2. Aeronave r... (whatsapp-image-2023-02-28-at-14-26-36-1_75172000.jpeg)

Accentul NATO ar trebui să se extindă dincolo de obiectivele actuale de reducere voluntară a emisiilor pentru a include acordul COP28 de a tripla capacitatea de energie regenerabilă  până în 2030.

NATO trebuie, de asemenea, să exploreze soluții sigure de geoinginerie pentru a încetini sau inversa topirea arctică.

”Este timpul ca liderii mondiali să acționeze știind că eșecul de a aborda urgent urgența climatică expune lumea la riscul unui conflict devastator între NATO și Rusia, precum și la pericolele mai ample de mediu ale schimbărilor climatice necontrolate”, conchide analiza publicată de think tank-ul Friends of Europe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel