Rusia așteaptă să fie salvată din nou de generalul iarnă. Pîrvulescu: Rusia nu poate finanța un război lung la intensitate maximă

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Analistul politic și profesorul universitar Cristian Pîrvulescu a discutat despre războiul din Ucraina și strategia Federației Ruse de a diviza Europa și a șantaja statele din Europa cu o criză majoră a gazelor. Iar în acest sens, politologul consideră că Rusia așteaptă salvarea din nou de la „generalul iarnă”.

„Până acum statele UE, inclusiv Ungaria au susținut aceste sancțiuni. Sigur au existat negocieri, au fost lucruri scoase de pe lista sancțiunilor, dar se vorbește în continuare despre încă o nouă rudă de sancțiuni care cred că va fi elaborată cât de curând”, remarcă Cristian Pîrvulescu, într-o analiză pe care a făcut-o la postul de televiziune Digi 24.

Profesorul a amintit că, în pofida a ceea ce susțin multe voci ale narativului rus, sancțiunile afectează grav economia rusă iar costul războiului e unul mare, Moscova fiind conștientă că pe termen lung nu va putea să susțină războiul la aceeași intensitate.

„Sancțiunile contrar a ceea ce susțin Viktor Orban și alții se pare că și-au atins deja obiectivele. Economia rusă e grav afectată iar Rusia nu poate să ducă un război așa cum și-ar dori pentru că nu mai are cum să-l finanțeze. Toate câștigurile din vânzările de gaze naturale din primăvară s-au cam risipit”, a arătat profesorul Pîrvulescu, amintind de costurile uriașe ale unui război care deja durează de aproape 6 luni și care „e indecis și va rămâne indecis”.

 

Rusia speră ca generalul iarnă să o salveze din nou

 

În acest sens, Federația Rusă speră să fie ajutată din nou de generalul iarnă, expresie ce amintește de cât de importantă a fost iarna în marile victorii ruse din ultimele secole, campania lui Napoleon împotriva Imperiului Țarist și evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Rusia speră ca din nou generalul iarnă să intervină de partea sa. Dar de data aceasta printr-o criză energetică. O criză energetică în Ucraina și în Europa care să ducă la acceptarea condițiilor Rusiei. Dacă nu poate câștiga efectiv pe teren în luptă atunci să o facă la masa tratativelor. Moscova e convinsă că europenii vor ceda și că cetățenii europeni nu vor accepta o iarnă friguroasă”, precizează profesorul Pîrvulescu,

„Nimeni nu dă semnale că ar ceda cu excepția Ungariei face un joc pro rus încă de la revenirea lui Viktor Orban în 2010 ca premier. Toate celelalte state s-au orientat clar pentru independență energetică, doar că aceasta nu se va întâmpla peste noapte. Vor fi probabil o serie de sacrificii, Germania va fi probabil cea mai afectată economic, dar nici Slovacia sau Cehia nu vor fi scutite de probleme pentru că nu există foarte multe linii de aprovizionare cu gaze.

A fost o eroare strategică a Germaniei făcută în urmă cu două decenii când și-a bazat dezvoltarea pe gazul ieftin rusesc iar acum văd costurile, dar Germania e și cea mai pregătită țară să îndure iarna, acolo deja au fost elaborate planuri. Sigur, oamenii de afaceri sunt în general tulburați, nu sunt foarte bine pregătiți psihologic. Comparând Germania cu România, noi vom avea cu siguranță o iarnă mai liniștită decât cea germană pentru simplul motiv că noi avem resurse energetice mai multe decât au germanii și necesitățile noastre energetice nu sunt nici pe departe la fel de mari precum cele ale Germaniei”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel