Rusia anunță că, după încheierea ostilităților din Ucraina, va distruge toate navele ucrainene capturate în 2014

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că, după încheierea “operației militare speciale” din Ucraina, toate navele ucrainene aflate sub controlul Rusiei din primăvara anului 2014 vor fi distruse.

“Multe dintre ele nici măcar nu mai pot fi remorcate. Majoritatea acestor nave sunt defectuoase din punct de vedere tehnic, iar capabilitățile lor de luptă sunt de mult timp depășite”, a menționat sursa.

“Soarta navelor din cadrul Forțelor Navale ale Ucrainei, care se află sub controlul Rusiei din primăvara anului 2014, va fi decisă imediat după finalizarea operației militare speciale”, a declarat sursa, precizând că navele ucrainene au ocupat inutil danele din bazele Flotei ruse din Marea Neagră în ultimii opt ani, necesitând alocarea de resurse pentru asigurarea vitalității acestora.

Interlocutorul agenției a subliniat faptul că Rusia nu a negat niciodată dreptul de proprietate ucrainean asupra tuturor navelor reținute de la Marina ucraineană și, în anul 2015, și-a prezentat disponibilitatea de a le transfera Ucrainei, după încetarea ostilităților din Donbas.

În urma revenirii Peninsulei Crimeea în Federația Rusă, sub controlul părții ruse au intrat peste 50 de nave ale Forțelor Navale ucrainene. O parte dintre acestea, după deblocarea lacului Donuzlav, în luna aprilie 2014, au fost predate Ucrainei și transferate la Odesa. De asemenea, mai multe nave au fost remorcate din Sevastopol în afara apelor teritoriale de 12 mile, unde au fost transferate părții ucrainene. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a suspendat predarea către Ucraina a armelor și echipamentelor militare, pentru a nu fi folosite împotriva populației din Donbas.

Comentariul autorului: În prezent, sub controlul Flotei ruse din Marea Neagră se mai află aproximativ 20 de nave ucrainene, capturate în anul 2014. Majoritatea dintre acestea au fost concentrate în două grupuri, care au fost formate în golfurile Streletskaya și Inzhenernaya din Sevastopol.   

Astfel, în golful Streletskaya se află: vedeta purtătoare de rachete Pridneprovie (U155); corveta Lutsk (U205); corveta Khmelnitsky (U208); corveta Ternopol (U209); dragorul maritim  Chernigov (U310); dragorul maritim Cherkassi (U311); remorcherul de salvare Kremenets (U705); vedeta torpiloare Kherson (U891); macaraua plutitoare Kalanchak (U802) și remorcherul de radă Dubna (U953).

De asemenea, în golful Inzhenernaya sunt amplasate: nava de comandament Slavutici (U510); nava mare de desant Konstantin Olshansky (U402); vedeta antidiversiune Feodosia (U240); vedeta hidrografică Ckvira (U635); nava  MUS-482 (U954) și submarinul Zaporozhye (U01).

Pe aceste nave se află echipaje de dimensiuni reduse, care se ocupă de asigurarea vitalității acestora și a securității împotriva incendiilor.

Probabil că nu toate fostele nave ucrainene vor fi distruse. O parte dintre acestea, precum nava mare de desant Konstantin Olshansky (U402) sau submarinul Zaporozhye (U01), vor fi menținute în rezerva Flotei ruse din Marea Neagră.

Trebuie precizat faptul că Federația Rusă a mai capturat o serie de nave ucrainene de mici dimensiuni și în timpul acțiunilor militare din acest an. Majoritatea acestora au fost abandonate în portul Berdiansk de la Marea Azov de către militarii ucraineni, care s-au retras din regiune.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel