Rusia a lovit Kievul cu rachete S-400. Mesajul ucrainenilor: SUA ar trebui să înțeleagă că este mai ieftin să distrugi decât să dobori rachetele ruşilor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
S-400 / Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, via NV
S-400 / Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, via NV

Rusia a lansat la 13 octombrie un atac masiv asupra Kievului folosind rachete 48N6 trase de sistemul S-400, a relatat șeful de cabinet al lui Zelenski, Andri Iermak, într-un mesaj postat azi Telegram. "Ținta rușilor la Kiev a fost un element de infrastructură critică", a adăugat ulterior Iermak.

Explozii puternice au fost auzite la Kiev în noaptea de 13 decembrie. Rusia a atacat capitala Ucrainei cu rachete balistice pentru a doua oară în trei zile. Toate cele zece rachete au fost doborâte, dar peste 50 de persoane - inclusiv șase copii - au fost rănite în urma atacului. Infrastructura civilă a fost, de asemenea, avariată, inclusiv o grădiniță.

S-400 Triumph este noua generație a sistemului rusesc de apărare antirachetă sol-aer cu rază lungă și medie de acțiune. Acesta a fost proiectat pentru a lovi avioane și rachete balistice, dar după începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, Rusia utilizează S-400 şi pe post de sistem de rachete cu rază lungă de acţiune. Costul unui sistem este de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Cel mai recent atac asupra Kievului cu rachete S-400 a fost efectuat din zona satului Kintsi din regiunea Briansk din Federația Rusă, au precizat analiştii militar ucraineni ai publicaţiei ArmyInform, citând un raport al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Distanța acestei așezări față de frontiera ucraineană este de aproximativ 45 km. Iar raza totală de acțiune a rachetelor 48N6 pentru ca S-400 să lovească Kievul a fost de aproximativ 280 km, care este aceeași cu raza de acțiune a rachetelor 48N6DM pentru lovirea țintelor aeriene.

În același timp, dacă caracteristicile tactice și tehnice ale rachetei 48N6DM anunțate de Rusia nu sunt exagerate, înseamnă că forţele ruse poate lansa atacuri la o distanță mai mare.

În același timp, desfășurarea S-400 pentru lansare la o distanță relativ mică de granița ucraineană pune sistemele ruseşti S-400 într-o zonă de risc, dar, desigur, acest lucru presupune că ucrainenii să dispună de arme cu rază lungă de acțiune corespunzătoare, remarcă analiştii militari ucraineni de la Defence Express.

Dar, deocamdată, condiția de a nu folosi arme occidentale pentru a lovi ţinte aflate pe teritoriul Rusiei îi împiedică pe ucraineni să distrugă sistemele ruseşti.  Ceea ce ar fi putut fi rezolvat cu o singură salvă de rachete GMLRS trase de sistemele HIMARS s-a soldat cu mai mult de cincizeci de victime din cauza atacului efectuat de ruşi în noaptea de 13 decembrie.

Toate rachetele au fost doborâte, și vorbim de detonarea fragmentelor de rachete cu focoase care nu au lovit clădiri rezidențiale, dar au explodat în apropierea acestora.

De asemenea, având în vedere menționarea constantă a aspectului economic al asistenței militare pe care statele occidentale o acorda Ucrainei, acest lucru trebuie pus în balanţă cu pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în rândul ucrainenilor.

Costul estimativ al unui interceptor MSE pentru un sistem Patriot PAC3 este de 3 milioane de dolari, astfel încât interceptarea a 10 ținte balistice cu o lansare standard de două interceptoare MSE pe țintă înseamnă că costul respingerii atacului din 13 decembrie, unde ruşii au folosit 10 rachete S-400, este de aproximativ 60 de milioane de dolari.

În același timp, costul unei rachete GMLRS pentru HIMARS este de până la 222.900 de dolari, adică până la 1,33 milioane de dolari pentru un "pachet" de șase rachete.

Iar o singură salvă ar putea fi suficiente pentru a distruge un sistem complet de apărare antiaeriană S-400 pe teritoriul Federației Ruse. Altfel spus, distrugerea unui S-400 cu o salvă de rachete trase de un sistem HIMARS este de 45 de ori mai ieftină decât doborârea rachetelor lansate de acesta.

Astfel, analiştii militari ucraineni de la Defence Express ţin să precizeze că SUA ar trebui să înțeleagă că este mai ieftin să distrugi decât să dobori rachetele lansate de Rusia. Aceştia fac aluzie la faptul că Statele Unite condiţionează Ucraina să nu utilizeze rachetele cu rază lungă de acţiune GMLRS pentru a lovi ţine aflate pe teritoriul Rusie, dar şi faptul că au fost oferite mai multe sisteme de apărare antiaeriană decât rachete cu rază lungă de acţiune.

Iar distrugerea sistemelor S-400, pe care forţele ruse le utilizează nu doar pentru a lovi Kievul, ci și Harkovul, din zona Belgorod, va forța în cele din urmă Rusia să înceteze această practică. Asta ca să nu mai vorbim de pierderile directe și de necesitatea generală de a reduce capacitățile sistemului rusesc de apărare aeriană rusesc, care este esențial pentru securitatea Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel