Rusia a concentrat forțe fără precedent în Marea Mediterană: șapte platforme purtătoare de rachete Kalibr

Ionel Copcea |
Data publicării:

În ultimele zile, Forțele Navale ale Federației Ruse și-au întărit în mod semnificativ Gruparea navală operativă, care îndeplinește misiuni în Marea Mediterană. Acest lucru a fost posibil, în primul rând, datorită revenirii în Marea Mediterană a submarinului Rostov pe Don, după reparațiile planificate la Șantierul Naval din Kronștadt, precum și a fregatei Amiral Grigorovici și navei de patrulare Dmitri Rogachev, participante la exercițiul multinațional Aman-2021.

Astfel, la jumătatea lunii martie, în compunerea grupării se află nave de luptă și auxiliare aparținând, în principal, Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), dar și Flotei de Nord (FN) și Flotei din Marea Baltică (FMB).

Potrivit surselor deschise, în prezent, în Marea Mediterană se află următoarele nave rusești: submarinul Stary Oskol (FRMN), submarinul Rostov pe Don (FRMN), fregata Amiral Kasatonov (FN), fregata Amiral Grigorovici (FRMN), nava mică purtătoare de rachete Vyshny Volochek (FRMN), nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo (FRMN), nava de patrulare Dmitri Rogachev (FRMN), dragorul Ivan Antonov (FRMN), atelierul plutitor PM-82 (FMB), petrolierul Vyazma (FN) și petrolierul Iman (FRMN).

La acestea se mai adaugă o serie de vedete dislocate în portul Tartus din Siria. Este vorba despre vedete antidiversiune de tip Gracionok, precum și vedete rapide de tip Raptor.

Trebuie remarcat faptul că în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană se află nu mai puțin de șapte platforme purtătoare de rachetă de croazieră de tip Kalibr, între care două submarine și cinci nave de suprafață. Este vorba despre șase platforme din cadrul FRMN și a unei platforme aparținând FN.

Probabil, întărirea dispozitivului naval al Federației Ruse din estul Mării Mediterane a fost determinată de reluarea ostilităților în diferite regiuni din Siria, în reprimarea cărora sunt implicate în mod activ și avioanele de luptă rusești dislocate la Baza Aeriană Khmeimim. În același timp, este posibil ca acest fapt să fie legat și de intrarea recentă în Marea Mediterană a portavionului american Dwight D. Eisenhower și a grupării de luptă a acestuia.

Pe de altă parte, trebuie remarcat și faptul că, în prezent, în Marea Neagră se află cel mai mic număr de platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr din ultimii ani. Astfel, jumătate din cele 16 platforme aflate în dotare (șase submarine și 10 nave de suprafață) sunt dislocate în Marea Mediterană sau în Marea Baltică. Pe lângă cele șase platforme din Marea Mediterană menționate mai sus, alte două submarine, Novorossiysk și Krasnodar, se află în Marea Baltică. În timp ce primul dintre acestea este supus unor reparații la Șantierul Naval din Kronștadt, cel de-al doilea a ieșit din reparații, dar încă nu a părăsit Marea Baltică.

Această situație este compensată oarecum de revenirea în serviciul de luptă a navei amiral a FRMN, crucișătorul Moscova, după mai mult de patru ani de inactivitate. În urmă cu câteva zile, nava a ieșit în poligoanele maritime din acvatoriul Mării Negre, unde îndeplinește misiuni de pregătire pentru luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel