Rusia a amenințat Israelul că va opri coordonarea militară în Siria

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Rusia a amenințat Israelul că nu va mai coopera cu acesta în Siria, suspendând mecanismul "non-conflict" urmat de Moscova și Tel Aviv pentru coordonarea operațiilor militare, ceea ce a iritat partea israeliană cu privire la posibilitatea de a permite regimului Bashar al-Assad să distrugă avioanele Forțelor Aeriene israeliene.

Adjunctul ministrului rus de externe, Mihail Bogdanov, care este specializat în afaceri siriene, a ridicat în discuție mecanismul "non-conflict", în cadrul întâlnirii sale cu ambasadorul israelian la Moscova, Alexander Ben Zvi, pe 18 aprilie.

Mecanismul "non-conflict" a permis Israelului, din 2015, să lanseze atacuri în Siria în coordonare cu Rusia. În timp ce guvernul israelian consideră că este important să continue acțiunea militară în Siria împotriva a ceea ce consideră a fi interese ostile legate de Iran și regimul sirian acum este îngrijorat de referințele lui Bogdanov și de declarațiile altor oficiali ruși pe această problemă.

Israelul se teme că Rusia nu se va mulțumi cu suspendarea mecanismului "non-conflict" și va permite regimului Bashar al-Assad să activeze sistemele de apărare aeriană S-300 pe care Moscova le-a livrat Siriei în urmă cu mulți ani, care sunt capabile să distrugă avioanele Forțelor Aeriene israeliene.

Premierul israelian Naftali Bennett dorind să reconcilieze Rusia, pe de o parte, și Ucraina, care împărtășește alianța fermă a Israelului cu Statele Unite, pe de altă parte, chiar înainte de declanșarea războiului pe 24 februarie, a încercat să medieze criza ruso-ucraineană printr-o vizită la Moscova pe 5 martie. Demersul premierului israelian nu a fost ulterior scutit de furia lui Vladimir Putin.

Președintele rus a condamnat Israelul pentru votul său în Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 7 aprilie pentru a aproba suspendarea calității de membru al Rusiei în Consiliul pentru Drepturile Omului.

De asemenea, Moscova și-a manifestat dezaprobarea că Israelul a trimis aproximativ 5.000 de căști și veste antiglonț în Ucraina, deși Tel Avivul nu a răspuns apelului Washingtonului de a trimite arme Kievului.

Deoarece armata israeliană s-a temut că i se va refuza libertatea de a acționa și a lansa atacuri în Siria, al cărei spațiu aerian este sub controlul Rusiei, a început să efectueze lovituri aeriene în țară atâta timp cât i s-a permis acest lucru.

Vizarea facilităților militare de lângă Damasc, pe 27 aprilie, a fost cel puțin al treilea atac din această lună, soldat cu morți în rândurile militarilor sirieni din Brigada 91 și Regimentul 100.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel