Marea Neagră așteaptă submarinele românești Scorpene. Gen. Mîndrescu: E dureros faptul că România nu deține încă submarine

Submarinul de atac INS Kalvari, din clasa Scorpene, construit de francezi pentru Marina Indiei. Sursă foto: Forțele Navale Indiene
Submarinul de atac INS Kalvari, din clasa Scorpene, construit de francezi pentru Marina Indiei. Sursă foto: Forțele Navale Indiene

În vara acestui an România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. Forțele Navale Române, cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei române, așteaptă cu interes această achiziție.

Valoarea estimată a achiziției e de aproximativ 500 de milioane de euro. Experții navali atrag însă atenția că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine.

În contextul în care contractul de achiziție al celor patru corvete e blocat încă din 2019 de la desemnarea câștigătorului, iar cele două fregate vechi Type 22 „agățate” de acest contract au rămas nemodernizate, singura achiziție majoră care s-a făcut pentru Marina română e reprezentată de sistemele antinavă Naval Strike Missile, așa-numitele baterii de coastă. Oficial livrarea acestora ar trebui să se facă din 2024, dar există discuții pentru accelerarea procesului ca urmare a războiului din Marea Neagră.

CITEȘTE MAI MULT: România va dispune de NSM - „cea mai modernă apărare de coastă din lume”. Pas important în livrarea sistemelor către Forțele Navale

În ceea ce privește submarinele, generalul (r.) Mircea Mîndrescu, în cadrul uneia din edițiile emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, a atras și el atenția că Forțele Navale Române au nevoie ca de aer de tehnică modernă. 

„Marina militară e văduvită, are nevoie ca de aer de tehnică. Poți clădi capabilități anti-navă cu baza la sol pe care le poți așeza sub ordinea Marinei, cum vor fi și sistemele NSM, care sunt mobile, pot fi și pe nave și la sol. Dar trebuie să avem și nave militare puternice care să poată apăra anumite elemente de infrastructură precum platforme sau traficul naval. Toate aceste chestiuni se rezolvă nu doar cu elemente de la sol, ci și îmbarcate. De asemenea, faptul că o țară precum România nu deține submarine e o chestiune dureroasă”, a precizat generalul român. 

 

România are nevoie de submarine. Marea Neagră oferă condiții prielnice pentru astfel de nave

 

2. Submarin d... (submarin-scorpene_79840400.png)

Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy

Întrebat dacă dacă are România nevoie de submarine, generalul Mîndrescu a răspuns categoric, fără ezitare: „Da!”. El explică și că Marea Neagră oferă condiții prielnice pentru submarine și amintește că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial România opera 3 submarine. 

„Evident că e nevoie de submarine. Noi în partea subacvatică în afară de puitoarele de mine, care sigur, reprezintă și ele o capabilitate, nu avem altceva. Avem nevoie de submarine și capabilitatea de luptă în adâncuri care asigură un sistem extraordinar de important și în furnizarea de informații. Rolul fundamental al unui submarin e de a culege și furniza informații.

Marea Neagră prin caracteristicile ei e extrem de generoasă cu posibilitățile pe care le oferă unui submarin, lucru semnalat și de experții navali. Submarinele sunt mai greu de detectat datorită faptului că sonarul nu funcționează precum în alte medii acvatice. Ne văduvim singuri de posibilitatea de a acționa în mediul subacvatic. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial am avut trei submarine”, a completat generalul (r.) Mîndrescu.

România nu mai deține niciun submarin operațional. Ultima astfel de navă, Delfinul, se află la cheu încă din 1996.

În ceea ce privește scrisoare de intenție privind achiziția de submarine franceze din clasa Scorpene, trebuie menționat faptul că dimensiunea acestor submarine variază între șaizeci și șaptezeci. Sunt submarine din noua generație, fabricate de Naval Group din Franța în colaborare cu compania spaniolă Navantia. Marocul a cumpărat de la compania franceză asemenea nave. India, Brazilia, Chile și Malaezia au achiziționat și ele o serie de submarine din această clasă.

CITEȘTE ȘI: De ce nu mai poate fi salvat submarinul Delfinul. Bateriile sunt ultima problemă pe care o are singurul submarin al României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel