România vrea să cumpere drone Bayraktar TB2. Achiziția ar costa aproximativ 300 de milioane de dolari

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării solicită acordul parlamentului pentru achiziția a 18 drone Bayraktar TB2 evaluate la 300 de milioane de dolari, se arată într-un document înaintat legislativului.

Update: Ministerul Apărării a explicat, pentru G4Media.ro, că este vorba de 18 drone, iar prețul este estimativ. În valoarea estimată de 300 de milioane de dolari intră cele 18 drone, dar și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, ale căror valoare este la rândul ei estimată.

,,Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării, citat de G4Media.

Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2, în total 18 drone cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.

Valoarea contractului de achiziție, bară TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

Luna trecută, DefenseRomania a precizat că Ministerul Apărării a decis să reia licitația pentru achiziția de drone, dar pe repede înainte, deoarece in trei luni situația UAV-urilor pentru Armată ar trebui încheiată.

Amintim că la mijlocul lunii iunie, Ministerul Apărării Naționale a luat decizia de a suspenda licitația de drone, invocând câteva date de ordin tehnic care s-au dovedit mai mult birocratic.

În competiție singura dronă rămasă era propunerea Elbit Systems cu Watchkeeper X, UAV ce are la baza drona Hermes 450 și care a fost adaptat cerințelor Armatei britanice. Varianta propusă pentru România era un model mai avansat decât cel britanic, israelienii adăugând senzori noi.

În urma suspendării programului au apărut speculații cu privire la o atribuire a contractului G2G (guvern la guvern) și nu reluarea licitației.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel