România reia licitația de drone, dar pe repede înainte. În trei luni situația UAV-urilor pentru Armată ar trebui încheiată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
UAV Watchkeeper X, prezentat de Elbit Systems în România. Foto: DefenseRomania
UAV Watchkeeper X, prezentat de Elbit Systems în România. Foto: DefenseRomania

Se pare că licitația pentru programul denumit oficial  „Sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO)”, cunoscut în esență ca programul de înzestrare cu drone pentru Armată, va fi reluat. Pe repede înainte însă.

Amintim că la mijlocul lunii iunie, Ministerul Apărării Naționale a luat decizia de a suspenda licitația de drone, invocând câteva date de ordin tehnic care s-au dovedit mai mult birocratic.

În competiție singura dronă rămasă era propunerea Elbit Systems cu Watchkeeper X, UAV ce are la baza drona Hermes 450 și care a fost adaptat cerințelor Armatei britanice. Varianta propusă pentru România era un model mai avansat decât cel britanic, israelienii adăugând senzori noi.

În urma suspendării programului au apărut speculații cu privire la o atribuire a contractului G2G (guvern la guvern) și nu reluarea licitației.

Se pare însă că procedura a fost reluată. Și se va relua pe repede înainte. În cadrul unui interviu acordat ieri postului Antena 3, enumerând programele de înzestrare ale Armatei, ministrul Vasile Dîncu a rostit o frază cheie în ceea ce privește UAV-urile:

În trei luni de zile vom încheia, am început o nouă sesiune pentru sistemele UAS, avioane fără pilot. Deci și această procedură e foarte rapidă”, a precizat ministrul.

Cu alte cuvinte licitația s-a reluat. Cel mai probabil MApN va reglementa din cerințe solicitarea tehnică care a dus la suspendarea procedurii iar rezultatul competiției va fi același.

Totodată, surse din industrie au confirmat pentru DefenseRomania că licitația pentru drone va fi reluată.

 

 

Înzestrarea României cu drone. În competiție a rămas doar Watchkeeper x

 

2. Dronă Watc... (watchkeeper-x_80398600.jpg)

Dronă Watchkeeper X, sursă foto:Royal Army

România intenționează să achiziționeze 7 sisteme UAV din clasa MALE (Medium-Altitude Long-Endurance)  ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.    

În programul de licitație rămăsese doar compania Elbit Systems cu dronele tactice Watchkeeper X. 

Watchkeeper X sunt drone care fac parte din clasa II - cu masă între 150 kilograme și 600 kilograme -. 

Dronele vor fi utilizate în special pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere.

Dronele Watchkeeper X  au la bază Hermes 450, singura diferență fiind la partea de senzori.

CITEȘTE ȘI: De ce a anulat România licitația pentru drone în plin război la Marea Neagră. O poveste bizară cu accente românești

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel