România, deschisă la o prezență mai mare a trupelor aliate. Ramona Mănescu: ”Nu pornim un război, tocmai că vrem să îl evităm”

Tudor Curtifan / 10 sep 2019 / 20:29
EXCLUSIV

Ministrul de Externe al României a vorbit despre o prezență mai mare a trupelor aliate în România, obiectivul fiind misiuni de descurajare.

Ramona Mănescu spune că o prezență mai mare a trupelor SUA în România reprezintă subiectul unei discuții pe care Bucureștiul o are de mai mult timp cu Washingtonul. Partea română are totodată o dorință de a întări prezența NATO ca metodă de descurajare, într-un context internațional tot mai tensionat.

„Este o discuție pe care o avem de mai mult timp cu partenerii americani. În contextul securizării flancului estic, România a fost implicată de la început. Există într-adevăr din partea română o dorință care a fost exprimată în repetate rânduri de a întări ca prezență numărul de militari NATO pe teritoriul României. E o metodă de descurajare și de soft power. Mesajul este foarte clar”, a afirmat, în exclusivitate, pentru DefenseRomania, ministrul de Externe. 

Totodată, Ramona Mănescu a mai precizat că se poate observa foarte clar cum acțiunile agresive împotriva NATO au fost descurajate cu succes în momentul în care teritoriul țării noastre a fost upgradat cu trupe aliate.

 

Aliații NATO, misiuni de descurajare. ”Nu pornim un război, tocmai că vrem să îl evităm”

 

(w670) 

Foto: Avioane Eurofighter Typhoon, italiene. Forțele Aeriene Italiene au participat la misiuni NATO de poliție aeriană în România

Ministrul de Externe al României a vorbit și despre prezența avioanelor aliate în România, care participă la executarea unor misiuni de poliție aeriană și care au fost solicitate frecvent în misiuni de interceptare a aeronavelor rusești în Marea Neagră. ”Nu pornim un război, tocmai că vrem să îl evităm”, a precizat Ramona Mănescu, făcând referire la aceste misiuni de descurajare a acțiunilor agresive ale Federației Ruse.

În schimb, militarizarea Crimeei și implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina sunt „probleme foarte reale” pe care Uniunea Europeană le-a abordat corect prin impunerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

„Sigur că mesajul nostru a fost foarte clar și rămâne foarte clar. Vrem dialog pragmatic și constructiv cu Rusia, dar în limitele respectării dreptului internațional și a integrității teritoriale. Atâta timp cât se respectă niște formate agreate la nivel internațional suntem deschiși la dialog”, a concluzionat Ramona Mănescu, ministrul de Externe al României.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy