România cumpără 54 de Abrams, dar e doar începutul. Generalul Incicaș: Dorim să achiziționăm în jur de 300 de tancuri

Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania

România a demarat procedurile pentru achiziția a 54 de tancuri americane Abrams, dar ținta nu e înzestrarea cu tancuri la nivel de un batalion ci se dorește achiziția a 300 de tancuri, potrivit unei declarații făcute de generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Aprării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).

Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.

 

România a bătut palma pentru 54 de Abrams, dar își propune să achiziționeze în total 300 de tancuri

 

2. Tancuri M1... (abrams_73760500.jpg)

Tancuri M1A2 Abrams, la Centrul Multinațional Comun de Pregătire din Hohenfels, Germania / U.S. Army Europe

În cadrul „Conferinței privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea - România 2023”, un eveniment strategic major organizat de Ambasada Republicii Coreea în România, la care DefenseRomania a fost partener media, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a vorbit într-un panel și despre înzestrarea Armatei României.

Acesta a precizat că se dorește achiziția a aproximativ 300 de tancuri și derivate, dar perioada de achiziție va fi stabilită de Forțele Terestre.

„Dorim să achiziționăm tancuri noi, în jur de 300 de tancuri principale de luptă, dar perioada de achiziție va trebui stabilită de către beneficiar”, a precizat generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

Subliniem că acest lucru nu înseamnă nicidecum că celelalte tancuri vor fi tot Abrams precum a fost alegerea primelor 54.

„Obiectivul Direcției Generale pentru Armamente este să înzestreze Forțele Armate ale României cu cele mai performante echipamente militare de pe piață și să se asigure că ele pot fi operate pe durata perioadei de viață”, a conchis acesta.

Totodată, șeful Direcției Generale pentru Armamente a trecut în revistă programele de înzestrare aflate în derulare, precum achiziția de sisteme HIMARS și Patriot, avioane F-16 Fighting Falcon și baterii de coastă Naval Strike Missile. 

Referindu-se la achizițiile viitoare care vor fi demarate în perioada imediat următoare, generalul Incicaș a făcut referire la programul de blindate 4x4, mașini de luptă ale infanteriei (IFV), sisteme SHORAD/VSHORAD și obuziere autopropulsate de calibrul 155 mm.

CITEȘTE ȘI: S-a discutat producția în România a unor componente ale obuzierelor K9 Thunder. România demarează achiziția de obuziere autopropulsate

 

Se confirmă informațiile publicate de DefenseRomania cu privire la numărul de tancuri pe care Armata dorește să le achiziționeze

 

3. Tanc Abram... (abrams-us-army-tanc-sua_79661600.jpg)

Tanc Abrams american, în timpul unor exerciții. Photo: U.S. Army via Defense Brief

Amintim că încă din luna martie publicația noastră a scris că intenția României e să achiziționeze 200 de tancuri nu doar 54 cât au fost anunțate oficial la vremea respectivă.

La vremea respectivă surse din industria de apărare ne-au confirmat că în scrisoarea de intenție privind achiziția de Abrams, transmisă partenerului american în urmă cu mai mult timp, România își manifesta intenția să achiziționeze aproximativ 200 de tancuri Abrams.

Asta înseamna modernizarea tuturor celor trei batalioane. 

Desigur, anunțul oficial privind intenția de a achiziționa 300 de tancuri nu înseamnă neapărat că ele vor fi Abrams americane, chiar dacă alegerea primelor 54 a fost Abrams. E de așteptat ca programul să stârnească interes nu doar din partea partenerilor germani producătorii Leopard, dar și din partea sud-coreenilor cu soluția K2 Panther.

CITEȘTE ȘI: Nici 100 de Abrams nu te ajută dacă nu sunt la capacitate maximă. România va înlocui T-55 cu Abrams, dar achiziția trebuie completată

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel