S-a discutat producția în România a unor componente ale obuzierelor K9 Thunder. România demarează achiziția de obuziere autopropulsate

Obuzier de 155 mm sud-coreean K9 Thunder. Foto: Asian Defence Journal
Obuzier de 155 mm sud-coreean K9 Thunder. Foto: Asian Defence Journal

România demarează în viitorul foarte apropiat programul de înzestrare cu obuziere de 155 mm, iar cooperarea industrială e un obiectiv. În acest sens s-au purtat deja discuții cu gigantul sud-coreean Hanwha în vederea producției în România a unor componente ale obuzierelor autopropulsate K9 Thunder.

La finalul lunii aprilie Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament o solicitare de aprobare pentru inițierea mai multor programe de înzestrare, printre care și programul de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm.

Potrivit datelor oficiale, programul constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat.Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane dolari.

Deși numărul nu e precizat, surse ale DefenseRomania ne-au confirmat că fiecare „sistem autopropulsat pe șenile” va fi format din 18 obuziere de 155 mm. Astfel, achiziția care va fi demarată în 2023 va viza 54 de obuziere autopropulsate șenilate care vor intra în dotarea Armatei române.

CITEȘTE ȘI: Ambasadorul Coreei de Sud în România: Avem aliați comuni și probleme de securitate asemănătoare. Să ducem Parteneriatul Strategic la următorul nivel

 

România a discutat deja cu gigantul sud-coreean pentru producția în țară noastră a unor componente ale obuzierelor K9 Thunder

 

2. Obuzier au... (k9-thunder_74982300.jpg)

Obuzier autopropulsat sud-coreean K9 Thunder. Foto: Hanwha

În cadrul „Conferinței privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea - România 2023”, un eveniment strategic major organizat de Ambasada Republicii Coreea în România, la care DefenseRomania a fost partener media, Daniela Nicolescu, secretar de stat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a precizat că au existat discuții cu Hanwha în vederea producerii unor componente ale obuzierelor K9 Thunder în România. 

Totodată, cu compania sud-coreeană Poongsan s-a discutat și despre producerea de pulberi.

„E îmbucurător faptul că industria coreeană de apărare poate furniza soluții de dezvoltare comune bazate pe transfer de tehnologii și pe localizarea producției în România. Pentru a proba că nu sunt vorbe goale, de la începutul anului am avut discuții cu două firme coreene, Hanwha și Poongsan, firme cu care am discutat despre producerea (n.r. - de componente) obuzierului autopropulsat calibru 155 mm (n.r. - K9 Thunder) și fabricarea de pulberi”, a precizat Daniela Nicolescu.

Amintim că în 20203 Compania Națională Romarm a semnat două Memorandumuri de Înțelegere cu companiile sud-coreene Hanwha Aerospace și cu LIG Nex1, ultima producătoare de rachete.

Din informațiile pe care noi le deținem programul privind achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm va fi demarat în perioada următoare. Ne așteptăm să fie o licitație, astfel că pe lângă Hanwha care propune României obuziere K9 Thunder de 155 mm vor mai exista și alte oferte.

Rămâne de văzut care va fi alegerea Hanwha pentru cooperare industrială cu companiile românești, în contextul în care Arsenal Reșița, care de-a lungul timpului a produs obuziere de calibru 152 mm - Model 1981, se află într-o situație cel puțin dificilă.

CITEȘTE ȘI: Armata română are nevoie de obuziere, dar industria nu poate. Manole: Arsenal Reșița e aproape rasă de pe fața pământului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel