Știai că: România intenționa să achiziționeze 200 de tancuri Abrams. Până la urmă tancurile SUA vor înlocui T-55, iar TR-85 rămân în dotare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc american Abrams. Foto: US Army
EXCLUSIV
Tanc american Abrams. Foto: US Army

România intenționează să achiziționeze tancuri americane Abrams, la nivelul unui batalion. Planul era însă, potrivit surselor DefenseRomania, mult mai mare: 200 de tancuri americane Abrams.

În ceea ce privește confirmarea privind alegerea Abrams, ea a venit de la generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente. Oficialul Ministerului Apărării Naționale a declarat la începutul acestei luni că urmează să fie trimisă către Parlament cererea privind achiziția de tancuri americane Abrams.

Nicio surpriză, DefenseRomania a anunțat cu câteva luni înainte că alegerea României va fi Abrams, existând chiar o scrisoare de intenție pe care România a semnat-o în vederea acestei achiziții.

Nu existau informații despre numărul tancurilor.

Generalul Teodor Incicaș a precizat că Abrams va fi achiziționat la nivel de batalion. În contextul în care în actuala organizare NATO un batalion e format din 54 de tancuri, Armata română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams.

CITEȘTE ȘI: România va achiziționa tancuri Abrams din SUA, dar TR-85M1 rămân în dotare. Gen. Grecu explică cele două puncte slabe ale bătrânului Bizon

 

Știați că: România intenționa să achiziționeze 200 de tancuri Abrams

 

2. M1 Abrams,... (m1-abrams-tanc-sua_03738100.jpg)

M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Alegerea Abrams a venit în detrimentul soluției europene: Leopard 2. 

Însă mai mulți experți militari, inclusiv generalul (r.) Virgil Bălăceanu, atrăgeau atenția încă din 2021 că achiziția unui singur batalion de tancuri, fie Abrams fie Leopard 2, e insuficientă. 

Astfel, achiziția batalionului de Abrams nu va „scoate din joc” bătrânele tancuri TR-85M1 Bizonul. Amintim că România deține Bizonul la nivel de Batalion (54-56 tancuri). În contextul în care încă Armata are în dotare versiunea TR-85, dar și tancuri T-55 (!).

Abrams vor înlocui cu siguranță T-55. 

Dar sursele din industrie ale DefenseRomania ne-au confirmat că în scrisoarea de intenție privind achiziția de Abrams, transmisă partenerului american în urmă cu mai mult timp, România își manifesta intenția să achiziționeze aproximativ 200 de tancuri Abrams.

Asta înseamna modernizarea tuturor celor trei batalioane. 

Vor rămâne în dotare așadar TR-85 și versiunea modernizată TR-85M1 Bizonul. Rămâne de văzut dacă, în funcție de necesități, planificare și fonduri alocate, după achiziția primului batalion de Abrams contractul va fi extins. Până în prezent nu sunt informații nici despre versiunea pe care o va achiziționa România.

Știm cu certitudine că achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).

CITEȘTE ȘI: De ce a retras România tancurile T-72 și le-a lăsat să ruginească. Generalul Grecu: Nicio unitate a Armatei nu le are în dotare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel