România anunță „apăsat” că în noul centru de F-16 prioritate au piloții români. S-a aflat și contribuția României la noul centru de la Borcea

Darius Muresan |
Data publicării:
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photo
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării din România, în cadrul unui interviu, a vorbit de noul centru de pregătire pentru piloții de F-16 care va fi amplasat la Baza 86 Aeriană Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță de la Borcea, județul Călărași. Ministrul român a ținut să „sublinieze apăsat” că prioritatea o vor avea piloții români, dar aici vor fi pregătiți și piloți ucraineni. Totodată, Angel Tîlvăr a dezvăluit și contribuția României la noul centru de F-16 care va fi ridicat pe teritoriul țării noastre.

Centrul de pregătire pentru piloţii de avioane de luptă F-16 va fi amplasat la Baza 86 Aeriană Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță de la Borcea, județul Călărași. Obiectivul este ca acest centru să devină unul regional.

Ridicarea acestui centru se va face cu implicarea directă a aliaților României și a gigantului american Lockheed Martin. Obiectivul e ca centrul să devină unul regional și să deservească și pregătirii piloților aliați și ucraineni. Ministrul Angel Tîlvăr a ținut să sublinieze „apăsat” că prioritatea o vor avea piloții români.

„Acest centru de pregătire vine ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut împreună cu Forţele Aeriene ale Ţărilor de Jos atunci când şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin Forţelor Aeriene Române prin dislocarea unui detaşament de F-16 în scopul instruirii piloţilor români. Vreau să subliniez aici, şi cred că e bine s-o fac apăsat, prioritatea în acest centru de pregătire o vor avea piloţii români.

Pregătirea altor altor piloţi din alte naţiuni care vor veni aici se va face fără a afecta prioritatea pe care piloţii români o au”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr, într-un interviu pe care l-a acordat postului de televiziune Antena 3 CNN.

 

Cu ce contribuie România la centrul de pregătire pentru piloți de F-16 de la Borcea?

 

2. Pilot de v... (f-16-romania-pilot_24692000.jpg)

Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command

El a adăugat că pe lângă celelalte 10 ţări care fac parte din coaliția F-16 pentru Ucraina,  implicată este și firma Lockheed Martin, „care va pune la dispoziţie pregătirea teoretică şi practică, precum şi lucruri legate de mentenanţă”. România contribuie și ea cu planificarea, certificarea piloților, sprijin logistic ca națiune gazdă, infrastructură și simulatorul de F-16 pe care îl are în dotare.

„În ceea ce ne priveşte pe noi, vom vom asigura planificarea, certificarea piloţilor, sprijinul pe care naţiunea gazdă trebuie să-l dea şi pe care România l-a dat până acum la superlativ ori de câte ori a fost cazul, infrastructura necesară şi nu în ultimul rând simulatorul pe care îl avem”, a mai adăugat ministrul.

Întrebat dacă în România vor fi pregătiți și piloți ucraineni, șeful civil al Armatei României a confirmat că acest lucru se va întâmpla, dar în baza unui acord tehnic și contractual.

„Vom pregăti piloţi din Ucraina, în condiţiile în care aceştia îşi vor exprima dorinţa, după care va urma un acord tehnic şi, nu în ultimul rând, pe bază contractuală. Vreau să vă spun că este un proces care nu se va încheia imediat şi nu va începe imediat. Oricum, sperăm, şi n-am cum să nu observ că lucrurile s-au mişcat foarte repede de la momentul în care a apărut această iniţiativă până când, iată, am semnat scrisoarea de intenţie cu ministrul Apărării din Olanda şi cu reprezentanţii Lockheed Martin. deci suntem optimişti că va fi un lucru extrem de util nu numai pentru noi, dar şi pentru Alianţă, pentru că sunt şi alte naţiuni care vor folosi F-16 și care şi-au exprimat deja dorinţa de a fi parte în acest program de pregătire.

Lucru care pe noi ne bucură, dar ne bucurăm în primul rând pentru piloţii români, pentru că ştiţi că urmează să primim un număr de avioane F-16 şi este normal să avem piloţi pregătiţi la cel mai înalt nivel pentru a le exploata aşa cum trebuie”, a conchis Angel Tîlvăr, ministrul român al Apărării.

 

Vin în „cascadă” cele 32 de avioane F-16 pe care România le-a achiziționat din Norvegia

 

3. Sursă foto... (f-16-romania-avioane_85805500.jpg)

Sursă foto: Baza 86 Aeriană Borcea

La Borcea este și baza primei escadrile de F-16 a României, formată din 17 avioane care au fost achiziționate din Portugalia. E vorba de Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Forțele Aeriene române au nevoie de zeci de piloți pentru cele 32 de aeronave norvegiene F-16, care vor ajunge în România în următorii doi ani. România a semnat un contract cu Norvegia în noiembrie pentru a cumpăra F-16 second hand pentru 388 de milioane de euro, iar în iunie anul acesta, Norvegia a anunțat că a finalizat vânzarea, după ce a primit undă verde de la autoritățile americane.

CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru România: Primele avioane F-16 din cele 32 achiziționate din Norvegia vor fi livrate la finalul acestui an

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel