Veste bună pentru România: Primele avioane F-16 din cele 32 achiziționate din Norvegia vor fi livrate la finalul acestui an

Avioane F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
Avioane F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Cu ocazia Zilei Aviației Române sărbătorită azi, aviația militară primește o veste bună: Primele avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia ar trebui să înceapă să ajungă în țară la finalul acestui an.

Cel puțin așa a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării (MApN). Cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia vor forma două escadrile care se vor alătura primei escadrile de F-16 formată din 17 avioane pe care țara noastră le-a achiziționat din Portugalia.

În mesajul său public adresat cu ocazia Zilei Aviației Românie, ministrul Angel Tîlvăr a făcut referire și la achiziția celor 32 de F-16. El a afirmat că primele avioane vor ajunge în țară la sfârșitul acestui an, livrările urmând să continue și în 2024. Modernizările vor fi făcute în țară și, reiterează ministrul Tîlvăr, achiziția reprezintă o tranziție către generația a V-a de avioane de luptă, F-35 Lightning II.

F-16, achiziționate de la Guvernul Regatului Norvegiei vor începe să sosească spre sfârșitul acestui an și în anii următori. Avioanele vor fi livrate în stare operațională și vor fi modernizate în țară, împreună cu aeronavele primei escadrile, la cea mai actuală versiune. Resursa disponibilă a aeronavelor pe care le preluăm de la Forțele Aeriene Norvegiene asigură operarea pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, de tip F-35”, a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.

Cel mai probabil România va avea operaționale toate cele 3 escadrile de F-16 după 2025.

 

În februarie 2023 nu era clar dacă primele avioane F-16 norvegiene, din cele 32 achiziționate din Norvegia, vor ajunge în România anul acesta

 

2. F-16 Fight... (f_16_romania_94835700.jpg)

F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: Ministerul Apărării Naționale

Amintim că generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, în podcastul din februarie difuzat de canalul Ministerului Apărării, a făcut și el referire la livrările F-urilor norvegiene.

„Noi credem că în acest an, urmat de 2024, vom avea livrările pentru aceste aeronave. Am folosit termenul credem că deoarece dependența nu e doar pe relația România - Norvegia.

Lumea trebuie să știe că un avion de acest nivel e un produs foarte complex care are nu doar elementele fizice de zbor ci și de software care trebuie puse la curent cu realitățile românești. Acest soft trebuie updatat astfel încât să fie armonizat cu realitățile noastre. Iar acest lucru se face de partea a treia, guvernul SUA care încredințează un contract Lockheed Martin în acest sens”, spunea la vremea respectivă oficialul MApN.

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

CITEȘTE ȘI: Piloții de F-16 vor fi pregătiți la Baza Aeriană 86 Borcea. Inițial, în România vor fi instruiți piloții ROAF. Ucrainenii merg în Danemarca

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel