Principiul unei apropiate întâlniri între şeful diplomaţiei Statelor Unite şi un reprezentant chinez în arhipelagul american din Oceanul Pacific a fost abordat mai întâi de jurnalul Politico. Luni, cotidianul South China Morning Post din Hong Kong a precizat, citând o sursă anonimă, că întrevederea va avea loc miercuri cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez pentru politică externă. Departamentul de Stat nu a făcut niciun comentariu.
Ministerul de Externe de la Beijing s-a mărginit să spună că între cele două ţări a fost "păstrată comunicarea". Cei doi demnitari au discutat oficial ultima dată la 15 aprilie. Între timp, relaţiile chino-americane s-au deteriorat mai mult. Mike Pompeo este în prima linie pentru a denunţa gestionarea noului coronavirus de către China.
El a acuzat Beijingul că iniţial a ascuns amploarea şi gravitatea bolii COVID-19, şi este deci responsabil pentru răspândirea sa în întreaga lume, care a costat viaţa a peste 430.000 de persoane, dintre care mai mult de 116.000 în SUA, şi a obligat ţările să-şi oprească economia. Mai mult, el a spus deschis că virusul, deşi de origine naturală, ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, oraşul chinez unde a fost semnalat pentru prima dată la sfârşitul lui 2019. China respinge aceste acuzaţii.
Preşedintele american, Donald Trump, a promis că va lua măsuri de represalii împotriva Chinei pentru rolul său în acest "măcel în masă la nivel mondial". La jumătatea lui mai, el a ameninţat că rupe relaţiile cu gigantul asiatic şi a adăugat că nu doreşte să mai vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping, prezentat până atunci ca un "prieten".
Relaţiile glaciale s-au deteriorat mai mult când autorităţile chineze au impus o lege privind securitatea la Hong Kong, considerată de Washington ca actul de deces al autonomiei fostei colonii britanice. Mike Pompeo a adus imediat în discuţie posibilitatea retragerii treptate a statutului preferenţial acordat de SUA acestui teritoriu.
Subiectele în dispută sunt însă mult mai numeroase, de la războiul comercial la drepturile omului, dar şi acuzaţiile americane de militarizare a Mării Chinei de Sud.
Citește și: Mike Pompeo: SUA trebuie să fie vigilente faţă de provocarea pe care o reprezintă China