Reuniune de criză SUA-China, în Hawaii, după luni de tensiuni

Eduard Pascu |
Data publicării:

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se va întâlni miercuri în Hawaii cu înaltul responsabil chinez Yang Jiechi, reluând dialogul după tensiuni extreme care au opus primele două puteri mondiale în punctul de apogeu al pandemiei, au informat mai multe media, scrie AFP.

Principiul unei apropiate întâlniri între şeful diplomaţiei Statelor Unite şi un reprezentant chinez în arhipelagul american din Oceanul Pacific a fost abordat mai întâi de jurnalul Politico. Luni, cotidianul South China Morning Post din Hong Kong a precizat, citând o sursă anonimă, că întrevederea va avea loc miercuri cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez pentru politică externă. Departamentul de Stat nu a făcut niciun comentariu.

Ministerul de Externe de la Beijing s-a mărginit să spună că între cele două ţări a fost "păstrată comunicarea". Cei doi demnitari au discutat oficial ultima dată la 15 aprilie. Între timp, relaţiile chino-americane s-au deteriorat mai mult. Mike Pompeo este în prima linie pentru a denunţa gestionarea noului coronavirus de către China.

El a acuzat Beijingul că iniţial a ascuns amploarea şi gravitatea bolii COVID-19, şi este deci responsabil pentru răspândirea sa în întreaga lume, care a costat viaţa a peste 430.000 de persoane, dintre care mai mult de 116.000 în SUA, şi a obligat ţările să-şi oprească economia. Mai mult, el a spus deschis că virusul, deşi de origine naturală, ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, oraşul chinez unde a fost semnalat pentru prima dată la sfârşitul lui 2019. China respinge aceste acuzaţii.

Preşedintele american, Donald Trump, a promis că va lua măsuri de represalii împotriva Chinei pentru rolul său în acest "măcel în masă la nivel mondial". La jumătatea lui mai, el a ameninţat că rupe relaţiile cu gigantul asiatic şi a adăugat că nu doreşte să mai vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping, prezentat până atunci ca un "prieten".

Relaţiile glaciale s-au deteriorat mai mult când autorităţile chineze au impus o lege privind securitatea la Hong Kong, considerată de Washington ca actul de deces al autonomiei fostei colonii britanice. Mike Pompeo a adus imediat în discuţie posibilitatea retragerii treptate a statutului preferenţial acordat de SUA acestui teritoriu.

Subiectele în dispută sunt însă mult mai numeroase, de la războiul comercial la drepturile omului, dar şi acuzaţiile americane de militarizare a Mării Chinei de Sud.

Citește și: Mike Pompeo: SUA trebuie să fie vigilente faţă de provocarea pe care o reprezintă China

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel