Regiunea Mării Negre: Avioanele de vânătoare de pe portavionul francez Charles de Gaulle au început să îndeplinească misiuni

Ionel Copcea |
Data publicării:
O aeronavă Rafale M, decolând de pe portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Dassault Aviation
O aeronavă Rafale M, decolând de pe portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Dassault Aviation

Publicația militară Naval News a informat, pe 04.03.2022, citând surse din cadrul Forțelor Navale ale Franței, că, pe fondul evenimentelor recente din Ucraina, gruparea de atac a portavionului francez cu propulsie nucleară Charles de Gaulle a început să efectueze patrule aeriene deasupra României, Bulgariei și Mării Negre.

Din cauza Convenției de la Montreux, portavionul, care îndeplinește misiuni în estul Mării Mediterane, nu poate intra în Marea Neagră.

Cu o zi înainte, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a declarat că, după o escală temporară în Cipru, portavionul, care a participat la operațiunea Clemenceau de combatere a terorismului, a fost redirecționat într-o zonă din care avioanele de vânătoare de tip Rafale de la bord vor efectua misiuni de patrulare și cercetare.

Ministrul francez a precizat că misiunea are un caracter exclusiv de descurajare și nu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă.

După cum a declarat pentru publicația franceză un reprezentant al Forțelor Navale, celule de avioane de vânătoare de tip Rafale de la bordul portavionului Charles de Gaulle vor efectua trei ieșiri zilnic. Zborurile acestora vor fi asigurate de avioane-cisternă ale NATO. În acest fel, patrulele aeriene vor funcționa 24 de ore din 24.

Forțele Navale ale Franței nu au indicat în mod exact raionul din Marea Mediterană în care se află portavionul Charles de Gaulle. Potrivit experților publicației franceze, nava este dislocată la nord de Insula Creta (Grecia).

Din gruparea navală a portavionului Charles de Gaulle fac parte un distrugător, o fregată și un submarin aparținând Forțelor Navale ale Franței. De asemenea, aceasta include un distrugător american, o fregată spaniolă și un submarin grecesc.

Pe portavion sunt amplasate până la 40 de avioane, între care avioane de vânătoare Rafale, avioane AWACS de tip E-2 Hawkeye, precum și mai multe elicoptere.

Comentariul autorului: În prezent, în estul Mării Mediterane se află trei portavioane din state membre NATO. Pe lângă portavionul francez Charles de Gaulle, în regiune îndeplinesc misiuni portavioanele Harry S. Truman din SUA și Cavour din Italia.

În același timp, Federația Rusă a deplasat și ea în Marea Mediterană o importantă grupare navală, care include nave de luptă și auxiliare aparținând Flotei de Nord, Flotei din Oceanul Pacific și Flotei din Marea Neagră. Între altele, din aceasta fac parte două distrugătoare (Varyag și Mareșal Ustinov), două distrugătoare (Viceamiral Kulakov și Viceamiral Tributs), două fregate (Amiral Kasatonov și Amiral Grigorovici) și trei submarine (Novorossiysk, Krasnodar și Sankt Petersburg). Deși scopul oficial al constituirii grupării constă în participarea la exerciții comune interflote, aceasta vizează, de fapt, blocarea navelor NATO din regiune, în cazul în care acestea ar dori să intre în Marea Neagră și să se implice în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel