Război comercial | Înțelegerile SUA-China, finalizate pentru prima etapă. Prevederile acordului

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ocupată cu pregătirile pentru celebrarea Crăciunului, lumea occidentală a trecut foarte ușor peste una dintre marile știri care ar fi trebuit să fie comentate cel mai mult. 

Între procesul de destituire și mișcările militare din lumea arabă, un tweet al președintelui american a fost ignorat. Donald Trump anunța acum câteva zile încheierea primei etape de negocieri cu China, în cadrul războiul comercial pe care acesta l-a declarat. Agenția Reuters notează succint că Statele Unite și China au convenit asupra termenilor unui acord comercial „faza unu”, care reduce unele tarife americane la mărfurile chineze, în timp ce stimulează achizițiile chineze de produse agricole, energetice și fabricate americane și soluționează unele reclamații americane cu privire la practicile chineze de apropiere a proprietății intelectuale. 

 

Prevederile înțelegerii dintre SUA și China

 

Prezentăm pentru cititorii DefenseRomania.ro principalele segmente ale înțelegerii, remarcând că aproape 90% din probleme ridicate de către administrația Trump par a fi rezolvate. Pentru procentele rămase, care reprezintă și cele mai contondente subiecte dintre cele două super puteri, anul 2020 va fi extrem de important. Concluziile generale ale negocierilor au fost asimilate cu o înțelegere, în principiu, pentru a menaja sensibilitatea conducerii de la Beijing, care nu a dorit să ofere sub nici o formă impresia că se înclină în fața SUA. Acest element subtil de politică americană a fost obținut de achizițiile chineze crescute a produselor agricole din SUA.

La capitolul Tarife Comerciale înțelegerea prevede că Statele Unite nu vor continua să impună tarife de 15%, programate să intre în vigoare la finalul luniii decembrie. Segmentul de producție chinez care se va bucura de această măsură este în valoare de aproape 160 de miliarde de dolari, inclusiv telefoane mobile, computere laptop, jucării și îmbrăcăminte. În replică China și-a anulat tarifele-represalii care urmau să intre în vigoare în aceeași zi cu cele americane, inclusiv un tarif de 25% pentru autoturismele fabricate în SUA. Mai mult Statele Unite vor reduce cu jumătate din suplimentul tarifar pe care l-a impus la 1 septembrie 2019 asupra unei lungi liste de mărfuri chinezești, in valoare de 120 de miliarde de dolari, la 7,5%.

Tarifele americane de 25% pentru mărfuri chineze în valoare de 250 de miliarde de dolari vor rămâne neschimbate, fiind elementul central al negocierilor sino-americane în a doua etapă a negocierilor anul viitor.

 

Cifrele înțelegerii

 

La capitolul Deficit Comercial oficialii americani au anunțat că partea chineză a acceptat să crească achizițiile de produse și servicii americane cu cel puțin 200 de miliarde de dolari în următorii doi ani, înțelegând că achiziții mai mari vor continua și după acea perioadă. Achizițiile includ mărfuri fabricate, produse agricole, energie și servicii și ar trebui să reducă deficitul comercial de 419 miliarde USD cu China, au spus oficialii. China a cumpărat 130 de miliarde de dolari în mărfuri americane în 2017, înainte de începerea războiului comercial și 56 de miliarde de dolari în servicii, arată datele americane.

La capitolul Agricultură, China s-a angajat să crească achizițiile de produse agricole din SUA cu 32 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. Aceasta ar însemna un total anual de aproximativ 40 de miliarde de dolari, comparativ cu valoarea de referință de 24 de miliarde de dolari în 2017 înainte de începerea războiului comercial. Președintele Trump a cerut Chinei să cumpere anual 50 de miliarde de dolari de bunuri agricole americane. Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, a declarat că Beijing a acceptat să depună toate eforturile pentru a crește valoarea bunurilor agricole americane achiziționate de către China cu încă 5 miliarde de dolari anual pentru a se atinge cifra de 50 de miliarde de dolari. Mai mult, o doleanță generală a Casei Albe, adresată și blocului economic european, a fost indeplinită. China s-a angajat să reducă barierele netarifare la produselor agricole, cum ar fi păsările de curte, fructele de mare și aditivii pentru furaje, precum și simplificarea procedurilor birocratice de aprobare spre vânzare a produselor biotehnologice.

La capitolul Proprietate Intelectuală acordul de Crăciun între cei doi coloși economici include protecții legale chineze mai puternice și mai stabile pentru brevetele, mărcile comerciale și drepturile de autor din SUA, inclusiv proceduri civile și penale îmbunătățite pentru combaterea încălcării legislației online. Un segment important, aflat în curs de negociere se referă a reducerea drastică din partea Chinei a mărfurilor piratate și contrafăcute.

În termeni generali, acordul mai conține acdeptul Chinei de a-și îndeplini angajamentele anterioare de a elimina orice presiune pentru companiile străine de a transfera tehnologie către firmele chineze ca o pre-condiție a accesului acestora pe piața chineză, a licențelor sau a aprobărilor administrative și de a elimina orice avantaje guvernamentale pentru aceste transferuri. China a acceptat, de asemenea, să se abțină de la sprijinirea directă a investițiilor care vizează achiziționarea de tehnologie străină pentru a-și îndeplini planurile industriale - tranzacții deja restricționate de noua legislație în materie de securitate din SUA.

La capitolul Monedă și Valută, acordul valutar conține promisiuni ale Chinei de a se abține de la devalorizări competitive și de a nu-și manipula rata de schimb pentru obținerea de avantaje comerciale – măsură pe care, trebuie menționat, China a acceptat-o de ani de zile ca parte a angajamentelor sale față de Grupul celor 20 de economii majore.

 

China, obligată la măsuri de transparență financiară

 

Un înalt funcționar al administrației Trump a declarat că acordul valutar copiază și pune în aplicare multe dintre dispozițiile noului acord comercial SUA-Mexic-Canada (negociat de către administrația Trump), care impune ca cele trei țări să dezvăluie date lunare privind soldurile rezervelor internaționale și intervenția monetară pe piețele valutare, împreună cu soldul trimestrial, date privind plățile și alte raportări publice către Fondul Monetar Internațional. China se vede astfel obligată să pună în aplicare măsuri de transparență financiare pe mai multe etaje, care va permite marilor actori economici o predicție mai corectă a evoluției sale economice.

La capitolul Servicii Finaniare chineze acordul include accesul îmbunătățit la piața serviciilor financiare din China pentru companiile financiare americane, incluzând piața serviciile bancare, de asigurări, de valori mobiliare, precum și cele de rating. Aceste înțelegeri pot rezolva o serie de reclamații americane de lungă durată cu privire la barierele investiționale impuse de Beijing în acest domeniu sensibil, inclusiv limitări ale capitalurilor străine și impunerea de măsuri discriminatorii. China, care s-a angajat de ani buni să-și deschidă sectorul serviciilor financiare către concurenț externă, a declarat că acordul va stimula importurile de servicii financiare din Statele Unite.

Cu toate deciziile pozitive și elementele de modernitate care au fost înscrise în acord dintre SUA și China, o declarație oficială apărută în ziarul chinez de limbă engleză Global Times  clarifică și condițiile de aplicare a acestora. Astfel, conform părții chineze, toate instituțiile financiare străine vor putea aspira la a intra pe piața financiară a Chinei. Dar, numai entitățile din țările care sunt prietenoase cu China vor fi favorizate de poporul chinez. O realitate chineză care ne arată ca puterea de la Beijing știe exact cum să acorde privilegii economice și cui, pentru a își maximiza efortul de dezvoltare economică și socială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel