Reacția furibundă a Moscovei confirmă ceea ce analiștii militari bănuiau de luni de zile: Franța, sub conducerea președintelui Emmanuel Macron, își reconfigurează doctrina strategică pentru a contracara direct Rusia, pregătindu-se pentru un rol de lider în apărarea europeană, potențial independent de Statele Unite.
„Recomandăm strategilor de la Paris să nu uite, în frenezia lor militaristă, că și Rusia are forțe de descurajare nucleară. Și, de asemenea, să studieze mai atent doctrina noastră nucleară actualizată și să-și mai răcorească avântul”, a declarat Zaharova, semnalând că Moscova a înțeles perfect implicațiile noii posturi franceze.
Schimbarea de paradigmă a Parisului
Publicată pe 14 iulie, de Ziua Bastiliei, RNS 2025 trasează o viziune sumbră a securității internaționale și solicită Franței să fie pregătită pentru un „război de înaltă intensitate”. Documentul este fără echivoc: „până în 2030, principala amenințare pentru Franța și țările europene constă în posibilitatea unui război deschis în inima Europei”, declanșat de Rusia.
Strategii francezi avertizează că Moscova numește deschis Europa un „inamic” și iau în calcul posibilitatea unei noi agresiuni rusești în următorii 3-5 ani, vizând state precum Moldova, țările din Balcani sau chiar un membru NATO, pentru a testa coeziunea Alianței.
Cel mai periculos scenariu, conform documentului, este unul în care o astfel de criză ar coincide cu o alta într-o altă parte a lumii, forțând SUA să-și disperseze resursele. În acest context, Franța își asumă un nou rol, afirmând că „rezultatul conflictului din Ucraina are o importanță capitală pentru Europa” și că descurajarea nucleară proprie este un pilon al securității continentale.
De ce reacția Rusiei este atât de dură
Avertismentul Moscovei nu este doar retorică. El reflectă prăbușirea unei prezumții strategice pe care Kremlinul a avut-o timp de decenii. Conform unei analize recente a publicațiilor experților militari ruși (2010-2024), Moscova a considerat întotdeauna forța nucleară franceză (Force de Frappe) ca fiind extrem de credibilă și independentă, dar, datorită unei politici externe franceze considerate istoric mai „prietenoase”, nu a perceput-o ca pe o amenințare directă.
Spre deosebire de descurajarea britanică, văzută ca fiind subordonată Washingtonului, independența franceză oferea un grad de ambiguitate strategică.
Această percepție pare ca se schimbă acum. Prin declarațiile explicite privind extinderea descurajării nucleare pentru a proteja Europa, Franța transformă arsenalul său dintr-un instrument militar național într-o unealtă de securitate colectivă îndreptată direct împotriva Rusiei.
Reacția vehementă a Zaharovei este, așadar, o recunoaștere a faptului că Moscova se confruntă cu un nou adversar nuclear direct și credibil în Europa.
Un context global de tensiune nucleară
Acest duel verbal franco-rus nu are loc într-un vid, ci se suprapune pe o tendință globală de creștere a tensiunilor nucleare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat recent că „nu există nicio bază” pentru un summit al celor cinci puteri nucleare din Consiliul de Securitate al ONU, invocând o „escaladare a tensiunilor” și „militarizarea sferei nucleare”.
Mai mult, un raport din iunie al Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a dezvăluit că statele nucleare au cheltuit cu aproape 10 miliarde de dolari mai mult pe arsenalele lor în 2024 față de 2023. Retorica este susținută de investiții masive.
În final, mișcarea Franței reprezintă mai mult decât un simplu document strategic, fiind o declarație de intenție. Parisul se pregătește pentru o lume în care garanțiile de securitate americane ar putea să nu fie suficiente, iar rolul de garant al securității europene împotriva agresiunii rusești ar putea să-i revină. Replica ascuțită a Moscovei arată că a înțeles perfect miza. Dialogul strategic din Europa a intrat într-o nouă fază, una mai explicită și mai periculoasă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News