Racheta intercontinentală nord-coreeană Hwasong-18 are multe în comun cu nuclearele Topol-M și Yars. Phenianul este suspectat că a primit/furat tehnologie de la ruși

Hwasong-18 Foto: KCNA, via Arirang
Hwasong-18 Foto: KCNA, via Arirang

Cea mai recentă rachetă balistică intercontinentală Hwasong-18 dispune de o tehnologie matură, ceea ce ridică mari semne de întrebare privind rapiditatea cu care Coreea de Nord a dezvoltat un proiect atât de sofisticat.

Fiind primul său ICBM care folosește combustibil solid pentru propulsie, Hwasong-18 a reaprins dezbaterea asupra posibilelor legături dintre Rusia și Coreea de Nord. 

Experții susțin că este imposibil ca Phenianul să fi putut dezvolta atât de rapid o rachetă intercontinentală precum Hwasong-18, armă care este probabil rezultatul cooperării tehnice din Rusia.

Hwasong-18 a fost testat de două ori, inclusiv pe 12 iulie, în ceea ce a fost cel mai lung timp de zbor vreodată pentru un test de rachetă nord-coreean, scrie Reuters.

Este primul ICBM al nord-coreenilor care utilizează propulsoare cu combustibil solid, modificare ce permite o mai rapidă și mai ușoară pregătire de lansare a rachetelor în timpul războiului. Racheta a fost lansată pentru prima dată în aprilie.

„Apariția bruscă a acestor capacități avansate este dificil de explicat fără cooperarea guvernului rus și a oamenilor de știință”, declară un expert, citat de Reuters.

Acesta susține că asemănările vizuale sugerează că Rusia ar fi putut decide să transfere Topol-M, o rachetă intercontinentală de 50 de tone, cu propulsor cu combustibil solid, cunoscută și sub numele de SS-27.

Alți analiști, însă, au spus că, deși rachetele din Coreea de Nord prezintă asemănări cu modelele rusești, nu sunt identice. Phenianul, spun aceștia, are mai multe modalități de a culege date tehnice din alte țări, inclusiv prin utilizarea hackerilor.

Rusia și Coreea de Nord au stabilit recent relații militare mai strânse, dar Coreea de Nord a negat că furnizează sau primește arme din Rusia.

Ca răspuns la afirmațiile recente ale unui grup de experți al ONU conform cărora entitățile din Rusia achiziționau componente pentru programul de rachete al Coreei de Nord, Rusia a negat orice implicare sau informații despre tranzacții care ar încălca sancțiunile împotriva Coreei de Nord.

Vorbind înainte de un summit de la Camp David din Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, a spus că administrația președintelui Joe Biden este îngrijorată de potențiala cooperare în materie de rachete dintre Rusia și Coreea de Nord, dar că SUA se ferește să valideze raportul”.

Sullivan a spus că Rusia a căutat materiale pentru războiul său din Ucraina din Coreea de Nord „și, așa cum au făcut cu alte țări precum Iranul”. Atunci când solicită ceva, Rusia de obicei oferă la schimb și unele tipuri de cooperare în materie de securitate”, mai arată oficialul american.

 

Hwasong-18, inspirată de rachetele rușilor

 

Cercetătorii intervievați de Reuters au spus că Hwasong-18 se inspiră în mod clar din designul rachetelor rusești, în acest caz Topol-M și Yars, la fel ca multe alte rachete nord-coreene.

Cu toate acestea, o examinare atentă a imaginilor, videoclipurilor și performanței rachetei arată diferențe clare care exclud posibilitatea ca Rusia să transfere un sistem ICBM complet, au concluzionat aceștia, invocând diferențe majore în sistemele de ghidare și a treia etapă a rachetelor, au scris cercetătorii. .

Unele dintre sistemele lui Hwasong-18, de fapt, seamănă mai mult cu armele chineze, iar Coreea de Nord a dezvoltat public rachete cu combustibil solid din 2017, au spus ei.

Programul de rachete al Coreei de Nord își are rădăcinile în asistența din partea Uniunii Sovietice și mai târziu a Rusiei, spun analiștii, iar propulsoarele implicate în propulsarea focoaselor sunt similare cu modelele sovietice.

Cu toate acestea, Coreea de Nord are multe modalități de a culege informații despre tehnologia altor țări.

De exemplu, un grup de hackeri nord-coreeni au spart în secret rețelele de computere la un important dezvoltator de rachete din Rusia timp de cel puțin cinci luni anul trecut, conform dovezilor tehnice analizate de Reuters și analizei cercetătorilor de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel