Rachetele americane HARM integrate pe Su-27 și MiG-29 ale Ucrainei au început să facă diferența. Ucrainenii intesifică atacurile

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Forțele ucrainene au raportat că au crescut numărul de atacuri aeriene. Unele dintre ele au vizat apărarea antiaeriană rusească, fiind folosite rachetele antiradar HARM, furnizate de SUA.

Pe 21 septembrie, Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat 15 lovituri aeriene de grup asupra pozițiilor rusești pe diferite direcții operative. Atacurile s-au soldat cu distrugerea unei poziții fortificate de nivel pluton, unei baterii de aruncătoare de bombe și a 15 vehicule blindate de luptă.

În plus, avioanele ucrainene Su-27 și MiG-29 au lovit „aproximativ 10” poziții ale apărării antiaeriene a armatei ruse cu ajutorul rachetelor antiradar AGM-88 HARM, potrivit publicației ucrainene Defense Express.

”Cu cât sunt distruse mai multe sisteme de apărare antiaeriană inamice, cu atât aviația noastră lovește mai activ pozițiile armatei ruse”, sintetizează analiștii de la Defense Express, tactica câștigătoare folosită de Forțele Aeriene ucrainene.

Volumul pierderilor rusești  în mijloace blindate și sisteme de artilerie nu este unul mare, fiind unul obișnuit pentru o zi de luptă, dar surpriza este dată de faptul că aceste pierderi au fost cauzate de aviația ucraineană, care până acum era întrebuințată mai limitat. Succesul se datorează distrugerii sistemelor antiaeriene rusești cu rachetele HARM, ulterior avioanele ucrainene putând opera mai lejer și mai precis împotriva grupurilor tactice de luptă rusești (formate în principal din infanterie, tancuri și artilerie) aflate în zona liniei de contact.

Din rapoartele Statului Major General ucrainean pentru 21 septembrie mai aflăm un lucru interesant și anume că din cele 10 sisteme de rachete antiaeriene distruse, cel puțin opt au fost atacate pe timp de zi, ceea ce indică o superioritate aeriană absolută de partea ucrainenilor, cel puțin până la 50 - 100 de km de linia frontului.

Pe 22 septembrie, până la 09.00 dimineața, forțele aeriene ucrainene deja executaseră 41 de lovituri aeriene, printre obiectivele rusești distruse fiind și 15 sisteme de rachete antiaeriene, potrivit Defense Express.

 

Cea mai avansată variantă a rachetei americane HARM poate lovi la 300 de km

 

Cea mai avansată variantă a rachetei americane HARM poate lovi la 300 de km și amenință să încline de partea Ucrainei supremația aeriană și, posibil, chiar soarta războiului.

Nu se cunoaște câte rachete HARM au trimis SUA în Ucraina, dar se pare că forțele Kievului le folosește cu destulă precizie și larghețe. Nici în privința tipului/tipurilor de rachetă HARM lucrurile nu sunt clare, însă se știe că americanii au trecut de anul trecut la producția celei mai recente variante, AGM-88G AARGM-ER, creditată cu o rază de acțiune de 300 km și o viteză de 4 Mach.

Dacă această variantă este lansată de la 50 de km față de linia de contact dintre trupe, poate lovi nu doar sistemele antiaeriene rusești Buk dispuse mai avansat, ci chiar sistemele S-300 dislocate mai în adâncime, la peste 100 de km de linia frontului numită și linie de contact. Distrugerea acestora din urmă expune grav depozitele și raioanele de concentrale ale trupelor rusești la atacurile ucrainene cu aviația, inclusiv cu elicopterele.

Rușii au și ei rachete antiradar, pe care le pot lansa de pe avioanele tactice, Kh-31P fiind varianta de bază cu o rază de acțiune de cel puțin 110 km. Dar, se pare că nu le întrebuințează, explicațiile ținând fie de faptul că nu se pot apropia la minim 50 de km de linia frontului pentru a le lansa asupra sistemelor importante cum ar fi S-300, fie nu au suficiente informații despre pozițiile antiaeriene de tragere fie nu sunt suficient de precise. Este posibil, chiar să nu mai dețină rachete antiradar.

 

Mobilizarea anunțată de Putin nu e o soluție fără protecție aeriană

 

Mobilizarea anunțată de Vladimir Putin poate fi o soluție la oprirea contraofensivei ucrainene, dar fără protecție aeriană, noile trupe care vor fi trimise pe front nu au prea multe șanse.   

Indiferent de explicație, forțele ruse riscă să piardă toată apărarea antiaeriană în adâncimea operativă – până la 150 – 200 de km de linia frontului, ceea ce este sinonim cu pierderea războiului, inclusiv ce aveau până la data de 24 februarie, posibil chiar și Crimeea.

Din această nouă perspectivă, mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin începe să prindă o explicație mult mai gravă și anume salvarea a ceea ce Rusia deținea din Ucraina până pe 24 februarie. 

Într-o primă urgență, de două săptămâni până la o lună, vor fi trimise pe front forțele active care încă se mai află în centrul, nordul și estul Rusiei, urmând ca rezerviștii să vină după minim șase luni. Aceste forțe active, care vor veni rapid pe front, pot încetini ofensiva ucraineană, cu condiția să le fie asigurat sprijinul aerian.

Scopul secret al mobilizării urmărește întărirea controlului asupra populației Rusiei.   

Mai există un scop ascuns al mobilizării parțiale anunțată ieri de președintele Vladimir Putin. Rezerviștii chemați în rândul forțelor armate vor fi de acum sub un control strict, reducându-se astfel, posibil chiar semnificativ, numărul total al persoanelor care pot produce tulburări interne în Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel