Piloții ruși și americani continuă seria duelurilor aeriene pe cerul Siriei: Rusia acuză iar SUA că o dronă MQ-9 Reaper a zburat aproape de un Su-34

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion rusesc a zburat aproape de o dronă MQ-9 Reaper înainte de a o lovi cu rachete de semnalizare, în spaţiul aerian al Sirie. Sursa Foto: U.S. Air Force.
Un avion rusesc a zburat aproape de o dronă MQ-9 Reaper înainte de a o lovi cu rachete de semnalizare, în spaţiul aerian al Sirie. Sursa Foto: U.S. Air Force.

Piloții ruși și americani continua seria duelurilor aeriene pe cerul Siriei. După ce Statele Unite au acuzat în ultimele săptămâni Rusia de manevrele periculoase ale avioanelor de luptă rusești deasupra Siriei, prezentând mai multe dovezi în acest sens, a venit iar rândul Moscovei să acuze Washingtonul. Potrivit unor rapoarte ale unor surse militare ruse, o dronă a coaliției conduse de Statele Unite în Siria  s-a apropiat periculos de mult de un avion Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) care opera vineri în spaţiul aerian sirian. Recent, Casa Albă a raportat că, pentru a doua oară într-o săptămână, o aeronavă militară rusă a zburat periculos de aproape de o dronă americană pe cerul deasupra Siriei.

La 27 iulie, adjunctul șefului Centrului rus de reconciliere pentru Siria, Oleg Gurinov, a declarat că, din partea așa-numitei coaliții internaționale antiteroriste pe care o conduce SUA, au fost înregistrate 15 cazuri de încălcare a protocoalelor de detensioare din 9 decembrie 2019 pe zi. Aceste încălcări au fost legate de zboruri ale vehiculelor aeriene fără pilot care nu au fost coordonate cu partea rusă, potrivit U.S. News.

Rusia, Turcia și SUA au o activitate aeriană intensă pe cerul Siriei, iar protocoalele de tip ''deconfliction'' semnate de toate cele trei state sunt menite să mențină avioanele militare la o distanță sigură pentru a evita coliziunea sau escaladarea. 

Declarația lui Oleg Gurinov vine la o zi după ce Statele Unite i-au acuzat pe ruși că au provocat daune unui MQ-9 Reaper atunci când un avion Su-35 a lansat rachete de semnalizare în apropierea acestuia. 

Oleg Gurinov a relatat că, la 28 iulie, la ora 7:55, la o altitudine de 5.000 de metri, în apropierea așezării Nafra din provincia Raqqa, a fost înregistrată o altă întâlnire periculoasă între o dronă MQ-9 a "coaliției" conduse de SUA și un avion avion Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse. 

Oficialul rus a susţinut că zborul dronei MQ-9 în această zonă nu a fost anunţat partii ruse de către Statele Unite.

Potrivit declarației lui Gurinov, piloții ruși au dat dovadă de un înalt profesionalism, luând rapid măsurile de precauție necesare pentru a evita o coliziune cu vehiculul aerian fără pilot.

Avioanele de vânătoare rusești au hărțuit în mod obișnuit dronele militare americane care operează deasupra Siriei, pe parcursul lunii iulie, iar un avion rusesc a efectuat în această săptămână manevre periculoase, provocând avarii unei drone MQ-9.

Oficialii americani sunt deranjaţi de incidentele repetate, criticând piloții Moscovei pentru comportamentul periculos și nesăbuit și acuzând Rusia că interferează cu dronele de luptă aflate în misiuni antiteroriste efectiate în Siria.

Youtube video image

Recentele atacuri ale forțelor ruse asupra dronelor americane au intensificat tensiunile militare dintre Moscova și Washington în Siria.

Un al doilea avion rusesc a zburat „periculos de aproape” de o dronă americană deasupra Siriei în această săptămână, la doar câteva zile după ce un alt avion rusesc a avariat o altă dronă americană deasupra țării devastate de război, a confirmat miercuri Casa Albă.

Experții militari au declarat că există mai multe motive care stau la baza acestei creșteri a comportamentului agresiv, inclusiv compensarea excesivă a Rusiei pentru deficiențele sale militare din Ucraina și dorința de a-și încorda mușchii într-o zonă în care încă se bucură de un anumit grad de putere.

Rusia consideră că activitățile sale din Siria "sunt cu adevărat despre puterea și influența să globală", a declarat pentru Business Insider, Nicholas Lokker, expert în politica externă rusă la Center for a New American Security, cunoscut sub numele de CNAS.  

Atât SUA, cât și Rusia mențin o prezență militară în Siria. Washingtonul are aproximativ 900 de soldați desfășurați pentru operațiuni de combatere a terorismului împotriva Statului Islamic, în timp ce Moscova ajută la susținerea regimului Bashar Hafez al-Assad. Timp de ani de zile, cele două țări au reușit în mare parte să evite ciocnirile acolo, chiar dacă și-au urmărit interesele respective.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel