Proiectul Future Combat Air System prinde contur | A fost lansată, pentru a doua oară, o dronă de la bordul unui avion A400M Atlas

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În ianuarie 2021, în cadrul subprogramului "I4FCAS" [pentru "Innovations for FCAS" sau "Innovations for the SCAF - Sistemul de Luptă Aeriană al Viitorului"], compania Airbus Defence & Space a prezentat un proiect care constă în lansarea unui drone de la bordul un avion de transport A400M "Atlas". Recent, acest lucru a fost realizat si cu ajutorul companiilor germane Geradts și SFL, precum și cu sprijin din partea Centrului german pentru Aeronautică (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR).

Potrivit publicaţiei franceze Opex 360, una dintre provocări a constat în găsirea unei soluții pentru lansarea  unei drone direct din cala avionului de marfă A400M. Apoi, pentru a face ca cele două aeronave să comunice între ele.

În februarie anul trecut, după obținerea tuturor autorizațiilor necesare, o astfel de soluție a fost testată cu succes, o dronă DO-DT 25 a fost lansat dintr-un A400M al Luftwaffe [Forțele Aeriene Germane], iar avionul de transport a reuşit chiar să transmită date către acest UAV prin intermediul sistemului MACCS [Modular Airborne Combat Cloud Services], un produs  dezvoltat de Airbus. 

La 12 decembrie, aproape zece luni mai târziu, o nouă etapă a fost atinsă în cadrul unui nou test. Similar cu etapa de testare din februarie anul trecut şi acum o dronă DO-DT 25 a fost lansat din cala unui avion militar A400M. La scurt timp după lansare echipajul avionului de transport a preluat controlul asupra acestuia. Conexiunea şi controlul au durat pe tot parcursul zborului.

Controlul dronei a fost apoi cedat unui operator de la sol, care a adus UAV-ul în siguranţă la sol.

Michael Schoellhorn, CEO al Airbus Defence and Space, a precizat că există o colaborarea excelentă cu partenerii germani, iar acest lucru este o dovadă în plus a modului în care dezvoltarea programului SCAF va duce inovația tehnologică la un nou nivel.

Potrivit Airbus, un A400M va putea lansa intre 12-50 de drone, în funcție de mărimea acestora. Astfel, dronele vor putea opera în reţea - roi de drone - pentru a suprasatura apărarea aeriană inamică în timpul unei operaţiuni militare. 

 


Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS

 


Noua aeronavă de luptă, la al cărei proiect mai participă şi Spania, pe lângă Germania şi Franţa, urmează să devină operaţională din 2040, înlocuind aparatele Eurofighter, în cadrul aşa-zisului Sistem de luptă aeriană al viitorului (Future Combat Air System, FCAS) şi care va mai cuprinde între altele drone şi sateliţi.

Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS ar urma să înlocuiască avioanele Rafale din Franța, avioanele Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania.

Proiectul va fi dezvoltat de companiile Dassault și Airbus din partea Germaniei, respectiv Franței. Guvernul spaniol a desemnat compania Indra ca parte a proiectului FCAS. 

Se estimează că programul FCAS va costa în jur de 8 miliarde de euro, iar achizițiile și operarea sistemului ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro. Noul avion de luptă, care ar urma să devină operaţional către anul 2040, este piesa de bază a programului SCAF (sistemul de luptă aeriană al viitorului), care mai cuprinde drone şi rachete de croazieră.

Programul viitorului avion de luptă european, care se va însera într-un sistem conectat incluzând drone, urmăreşte să înlocuiască în perspectiva anului 2040 avioanele Rafale şi Eurofighter. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel