Programul Zumwalt, un „game changer” pentru Forțele Navale ale SUA. Ultimul distrugător stealth intră în etapa finală

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Distrugătorul american USS Michael Monsoor, al doilea din clasa Zumwalt. Sursă foto: USS Michael Monsoor - DDG 1001 - Facebook
Distrugătorul american USS Michael Monsoor, al doilea din clasa Zumwalt. Sursă foto: USS Michael Monsoor - DDG 1001 - Facebook

Al treilea și ultimul distrugător stealth din clasa Zumwalt a intrat în etapa testării. Nava americană a părăsit șantierul naval Bath pentru a începe încercările pe mare. 

Este vorba despre distrugătorul Lyndon B. Johnson (DDG 1002), ultimul din cele trei distrugătoare ale revoluționarei clase Zumwalt. Potrivit celor de la Naval News, care citează producătorul General Dynamics Bath Iron Work, momentul plecării spre testare a fost ales simbolic, 27 august, data când fostul președinte american Lyndon B. Johnson se năștea în 1908, în Stonewall, Texas.

Este prima navă care poartă numele lui Lyndon B. Johnson, aflat în funcția de președinte al SUA între 1963-1969.

USS Lyndon B. Johnson este a treia navă din clasa Zumwalt, după USS Zumwalt și USS Michael Monsoor. Primul distrugător, care poartă numele clasei, este cel mai scump distrugător construit vreodată.

 

Costul pentru construirea unei asemenea nave e imens. Programul Zumwalt - un „game changer” pentru US Navy

 

2. Distrugăto... (uss-lyndon-b--johnson-clasa-zumwalt_88937900.jpg)

Distrugătorul USS Lyndon B. Johnson, al treilea și ultimul din clasa stealth Zumwalt, în timp ce se îndreaptă spre testare. Sursă foto: Bath Iron Works via Naval News

Costul unnei astfel de nave e uriaș și e estimat între 3.5 și 4 miliarde de dolari.

Distrugătoarele dispun de tehnologie stealth, senzori avansați și un nou sistem de propulsie. Pot opera drone și elicoptere și vor fi integrate și în programul hipersonic al Statelor Unite ale Americii.

Însă până la integrarea armelor hipersonice, distrugătoarele din această clasă dispun de cele mai avansate sisteme de rachete ghidate. De precizat că SUA au dezvoltat o nouă versiune a rachetelor SM-2 Block IIIA, rachete dezvoltate special pentru a fi lansate de distrugătoarele clasei Zumwalt.

Deși e cu 40% mai mare decât un distrugător clasic, unghiurile ascuțite ale distrugătoarelor din clasa Zumwalt și suprafața lor netedă le ajută să fie de 50 de ori mai greu de detectat pe radar decât distrugătoarele precedente americane. Spre exemplu, semnătura lor radar e echivalentă cu cea a unei mici bărci de pescuit. 

În luna martie a acestui an, așa cum a semnalat și DefenseRomania, distrugătorul USS Michael Monsoor, al doilea din clasa Zumwalt, a controlat, în premieră, în timpul unor manevre militare, nave de suprafaţă fără pilot (USV) și drone (UAV).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel