Primele semne că statele occidentale reduc ajutorul militar: Ucraina va primi mai puține tancuri Leopard 2 decât i-au fost promise

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării
Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a precizat, după o întâlnire a miniştrii apărării din statele NATO la Bruxelles, ca Ucraina va primi mai puține tancuri Leopard 2 decât i-au fost promise. Potrivit acestuia, ar fi dificil pentru aliații occidentali să strângă suficiente tancuri pentru a forma două batalioane complete de Leopard 2 pentru a le trimite în Ucraina, așa cum a promis.

 

Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pe 15 februarie, potrivit Bloomberg.

Doar Germania și Portugalia au promis să trimită versiunea A6 a tancurilor de luptă Leopard 2, 14 dintre acestea fiind promise de Berlin și trei de guvernul portughez, a declarat Pistorius reporterilor după o reuniune a miniștrilor NATO la Bruxelles. "Nu vom ajunge la dimensiunea unui batalion", a spus Boris Pistorius.


Un batalion ucrainean standard este format din 31 de tancuri

 

Între timp, Polonia, alături de Norvegia, Canada, Spania și Finlanda, a reușit să alcătuiască un batalion de de tancuri Leopard, toate într-o versiune mai vechi de A4, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, citat de Dziennik Gazeta Prawna.

Cu toate acestea, potrivit lui Pistorius, multe dintre aceste tancuri sunt în stare proastă și au nevoie de reparații înainte de a putea fi trimise. Batalionul de tancuri Leopard 2A4 va ajunge în Ucraina abia la sfârșitul lunii aprilie, a adăugat ministrul.

La 14 februarie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că din coaliția de țări care lucrează pentru a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2 fac parte Germania, Polonia, Canada, Portugalia, Spania, Norvegia, Danemarca și Olanda.

Totuși, mai târziu în aceeași zi, guvernele Olandei și Danemarcei au anunțat că niciuna dintre țări nu va livra tancuri Leopard 2, a relatat cotidianul german Welt.

De la începutul agresiunii militare ruse, Ucraina a cerut statelor occidentale să-i furnizeze vehicule blindate moderne, în special tancuri, deoarece duce o lipsă acută. Până acum, Ucraina s-a mulțumit cu tancuri T-64 din epoca sovietică, cu T-72 donate și cu un număr mic de tancuri T-80 și T-84. Ucraina a capturat, de asemenea, sute de T-72 și T-80 rusești modernizate și intacte.

Tancurile Leopard 2, Challenger 2 și Abrams promise de țările NATO la sfârșitul lunii ianuarie sunt o altă clasă de vehicule. Cu o mai bună electronică, armament, manevrabilitate şi cu un nivel ridicat de protecție. Aceste tancuri occidentale vor oferi Ucrainei un avantaj semnificativ în fața tancurilor T-72 și T-80 care formează coloana vertebrală a forţelor terestre ruse.

Cu toate acestea, există câteva probleme care trebuie rezolvate înainte ca noile unități de tancuri ucrainene să fie gata de luptă. O provocare cheie este cea a logisticii și a întreținerii pentru atât de multe tancuri care sunt promise în diferite configuraţii, inclusiv modele de Leopard 2.

Dar la fel de mare este și problema de a le obține pur și simplu. Aliații occidentali spun acum că s-ar putea să nu fie în măsură să furnizeze două batalioane complete de tancuri Leopard 2.

În plus, faptul că Ucraina ''primește tancuri cu portia'', pe bucăți, va face mai dificilă formarea unor noi unități blindate.

Unii analiști militari sunt de părere că numărul tancurilor este prea modest și că Ucraina le primește la câteva luni după ce acestea ar fi fost cele mai utile.

În plus, există un plafon al utilității tancurilor dacă nu sunt combinate cu infanterie mecanizată și sprijin aerian solid. În timp ce țările occidentale au promis vehicule de luptă pentru infanterie, furnizarea de aeronave de luptă către Ucraina primește în prezent același tratament pe care l-au primit tancurile de luptă pe parcursul anului 2022.

 

Multe tancuri occidentale promise, dar prea puţine livrate la timp

 

"Ținem Ucraina la o dietă....departe de ajutorul care este necesar pentru ca ea să câștige", a declarat George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului. " O zi de întârziere este egal cu o armă în minus", a mai spus analistul.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a declarat la începutul lunii că sunt așteptate între 120 și 140 de tancuri din 12 țări până la sfârșitul lunii martie.

Când Germania a revenit asupra trimiterii de tancuri în Ucraina, s-a anunțat că Berlinul și partenerii săi vor încerca să furnizeze 112 Leopard 2.

Bloomberg a relatat ulterior că Germania a făcut presiuni asupra aliaților occidentali pentru a se angaja în acest demers, îngrijorată de faptul că s-ar putea să nu fie suficiente tancuri disponibile. Pistorius a declarat recent că s-ar putea să nu aibă suficiente nici măcar pentru jumătate din acest număr.

Până în prezent, Germania și Polonia s-au angajat să trimită fiecare câte 14, Norvegia opt, Canada patru și Portugalia trei. Finlanda și Spania nu au precizat încă câte vor trimite.

Marea Britanie a promis 14 tancuri Challenger 2, despre care a spus că ar putea ajunge luna viitoare. Cele 31 de tancuri M1 Abrams promise de SUA vor ajunge mult mai târziu în cursul anului, dacă nu chiar anul viitor, din cauza faptului că acum sunt pe linia de asamblare.

Ucraina va primi, de asemenea, multe Leopard 1 mai vechi, care au un blindaj mult mai subțire, din Germania, Danemarca și Olanda. Estimările au variat de la cel puțin 100 la 178. Pistorius a fost citat spunând că primele 20-25 dintre acestea vor ajunge în Ucraina în această vară. Livrările lor vor continua probabil până în 2024.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel