Prezență interesantă în România: În premieră, avioane F-16 ale Turciei vor proteja spațiului aerian al României

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia

Partenerii noștri turci au dislocat în România avioane de luptă F-16 Fighting Falcon în vederea realizării misiunilor de poliție aeriană pe Flancul Estic. F-urile turcești vor proteja cerul României alături de Eurofighter germane și, bineînțeles, de avioanele F-16 Fighting Falcon ale României.

Dacă prezența avioanelor F-16 ale Turciei nu e una exotică, e cu siguranță una interesantă și reprezintă o premieră. 

Astfel, e pentru prima dată când aviația militară turcă își asumă o astfel de misiune în România. Desfășurarea avioanelor F-16 ale Turciei în țara noastră suplimentează capacitatea de securizare a spațiului aerian și are loc în baza parteneriatului strategic pe care România îl are cu Turcia.

De remarcat că la nivel economic, după Uniunea Europeană, Turcia e principalul partener comercial al României. 

Misiunea F-urilor turcești în țara noastră are loc în contextul controverselor dintre guvernul de la Ankara și NATO, pe mai multe dosare, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, dar mai ales poziția Ankarei în criza din Israel și războiul din Fâșia Gaza declanșat pe 7 octombrie ca urmare a atacurilor grupării teroriste Hamas în adâncimea teritoriilor israeliene.

Misiunea avioanelor F-16 ale Turciei în România se va întinde pe o perioadă de 4 luni. Surse ale DefenseRomania din cadrul Armatei ne-au precizat că F-urile turcești vor fi dislocate la Baza 86 Aeriană Borcea.

UPDATE: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat prezența aviației militare turce în România, pe Borcea.

Patru aeronave F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Turce au aterizat joi, 30 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, precizează MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.

 Detașamentul, format din aproximativ 80 de militari (piloți și personal tehnic) și patru aeronave F-16, va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Turce.

Prezența aviație militare a Turciei în țara noastră a fost anunțată din toamna acestui an și de Ministerul Apărăii Naționale (MApN) ca urmare a vizitei efectuate în luna octombrie de către ministrul Angel Tîlvăr la Ankara.

„Misiunea de poliție aeriană, care va fi asumată pentru prima dată de aviatorii militari turci în țara noastră, reprezintă un sprijin important pe care Turcia, un partener strategic al României, îl asigură pentru suplimentarea capacităților de securizare a spațiului aerian al țării noastre și vine într-un context în care ne confruntăm cu provocări de securitate complexe în regiunea Mării Negre”, preciza la vremea respectivă ministrul Tîlvăr.

Turcia e unul din cei mai importanți actori și în Marea Neagră, Ankara având „cheile” intrării în mare prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

CITEȘTE ȘI: Nemții au aterizat în România cu 4 avioanele de luptă Eurofighter. Ambasadorul Gebauer: Germania demonstrează din nou că e alături de România

 

Turcia, în top 3 operatori de F-16 la nivel mondial

 

2. Avioane F-... (f-16-turcia_52658800.jpg)

Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce. Sursă foto: NATO Allied Air Command

Avioanele americane de luptă F-16 sunt componenta principală a Forțelor Aeriene Turce, și constituie principala forță de lovire a acestora. Între 1987 și 2012, Ankara a achiziționat din SUA un total de 270 de avioane F16. În prezent, Turcia este țara care deține cel mai mare număr de avioane F-16, după Statele Unite și Israel, devenind unul dintre cei mai actuali utilizatori ai acestui tip de aeronave de luptă.

Planul era ca Turcia să înlocuiască vechile F-16 cu avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, industria turcă fiind parte a programului. Doar că achiziția de sisteme rusești S-400, la care Turcia nu a dorit să renunțe sub nicio formă, a condus la excluderea Ankarei din programul F-35.

Turcia s-a reorientat către achiziția a 40 de avioane F-16 în cea mai modernă versiune - Block 70 Viper, dar și către achiziția a 79 de kituri de modernizare pentru aeronavele F-16 existente. 

În ciuda faptului că s-au făcut progrese în discuțiile cu SUA, mai ales datorită faptului că Turcia a condiționat acceptarea Suediei în NATO de această achiziție, Washingtonul și Ankara sunt încă departe de a bate palma. În prezent turcii forțează achiziția de Eurofighter Typhoon.

CITEȘTE ȘI: În încercarea de a face trecerea de la interesul pentru F-16 la cel pentru Eurofighter, Turcia s-a lovit deja de primul refuz

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel