Premieră în SUA: O escadrilă de F-15, dotată cu bomba de ultimă generație StormBreaker. Urmează integrarea pe F-35 și F/A-18E/F

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
SUA, F-15E Strike Eagle, sursă foto: U.S. Air Force
SUA, F-15E Strike Eagle, sursă foto: U.S. Air Force

O escadrilă staționată la Baza Aeriană Mountain Home din Idaho (NV SUA) a devenit prima unitate de luptă, care a folosit bomba inteligentă GBU-53/B StormBreaker, cunoscută anterior sub numele SDB II (Small Diameter Bomb II).

În testul de luna trecută (pe 2 noiembrie), patru avioane F-15E Strike Eagles, din Escadrila 391 Luptă / Aripa 366 Luptă, au vizat și au lovit patru vehicule aflate în mișcare la sol cu ​​patru bombe StormBreaker fabricate de Raytheon Technologies, în poligonul de testare și antrenament din statul Utah, au informat Forțele Aeriene americane (USAF), pe 13 decembrie.

Alison Howlett, directorul programului StormBreaker la Raytheon Missiles and Defense, a declarat că testele sunt necesare pentru a valida întrebuințarea armei în luptă.

„Prin testarea armei într-un mediu operațional, suntem și mai încrezători în capacitatea sa de a lovi ținte în condiții dificile”, a precizat Howlett.

 

Bombele StormBreaker vor fi integrate și pe F/A-18E/F Super Hornet și F-35

 

Până acum, bomba StormBreaker este aprobată doar pentru integrare pe avioanele F-15E, potrivit USAF. Dar rezultatele acestui test vor duce în cele din urmă la întrebuințarea sa de pe aeronavele F/A-18E/F Super Hornet și de pe cele din generația a cincea precum F-35, se precizează în comunicat.

Testul este un considerat un pas major înainte, pentru o armă a cărei producție, la un moment dat, a fost suspendată timp de un an. În iulie 2019, la o componentă cheie s-a observat o problemă tehnică, fapt care a determinat întreruperea  producției. Compania Raytheon a reproiectat componenta și a modernizat aproape 600 de bombe care au fost deja livrate. USAF au reluat testele de lansare a armei în septembrie 2020.

 

F-15E poate lovi ținte terestre în mișcare cu un nivel ridicat de precizie cu noile StormBreaker

 

Bomba StormBreaker de 93 kg este o armă relativ mică, cu o lungime de 1,76 m și un diametru de aproximativ 18 cm, caracteristici care permit unui avion F-15E Strike Eagle să transporte până la 28 de bombe. Acest lucru este util atunci când un F-15E trebuie să lovească mai multe ținte terestre, cu un nivel ridicat de precizie, precizează USAF.

Arma are un focos de 48 kg. Poate lovi ținte staționare la o distanță de până la 110 km și ținte în mișcare până la 72 km. Ca sistem de ghidare, folosește o combinație formată dintr-un radar activ pe unde milimetrice, laser semiactiv,  senzor în infraroșu și sistem GPS-inerțial.

Potrivit USAF, StormBreaker poate fi redirecționată în timpul zborului către o nouă țintă cu ajutorul unei legături de date Link 16.

Dar această capabilitate suplimentară necesită mai multă coordonare și planificare, fiind nevoie de încărcarea de informații criptate în computerul bombei, astfel încât StormBreaker-ul și aeronava să poată comunica între ele, se precizează în comunicatul USAF.

Acesta este un proces mai amplu decât procedurile obișnuite pentru bombele tipice folosite de F-15E, dar se așteaptă ca, în cele din urmă, escadrilele să simplifice procesul pentru a reduce timpul de pregătire a bombei până la un nivel comparabil cu celelalte muniții, a precizat locotenentul Estefania Ortiz-Santiago, ofițerul responsabil cu informațiile la Escadrila 391 Luptă.

Potrivit publicației Defense News, compania Raytheon a anunțat, de asemenea, pe 30 noiembrie, că un F-35B al Marinei americane a lansat, pentru prima dată, o bombă StormBreaker, în cadrul unui test. Arma urmează să fie operaționalizată de Marină atât pe avioanele F-35B și C, cât și pe F/A-18 Super Hornet.

Comentariul autorului: StormBreaker face parte din categoria bombelor de aviație ghidate de mare precizie, de ultimă generație. Spre deosebire de rachetele aer-sol, bombele dirijate nu dispun de un sistem propriu de propulsie, care pe de o parte le face mai ieftine, iar pe de altă parte determină o rază mai mică de acțiune.

 

Despre StormBreaker

 

Bomba StormBreaker a fost și în atenția Forțelor Aeriene britanice, dar s-a renunțat la aceasta în schimbul rachetei aer-sol Spear-3, care la caracteristici de masă (100 kg) și dimensiune (lungime 1,8 m și diametru 18 cm) cvasisimilare cu StormBreaker, are o rază maximă de acțiune de 130-140 km, dar și un focos de aproape două ori mai mic.

La nivelul anului 2021, o bombă StormBreaker are un cost de 195.000 de dolari, în timp ce o rachetă Spear-3 este estimată la 500.000 de dolari, ultima fiind totuși încă în dezvoltare.

Alte bombe inteligente de ultimă generație fabricate de industria de apărare americană sunt:

- AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) – masa 500 kg, rază de acțiune 130 km (lansată de la mare altitudine – 14.000 m), cost mediu unitar de 500.000 dolari;

- JDAM (Joint Direct Attack Munition) -  masa 230 kg, raza de acțiune 28 km, cost mediu unitar de doar 25.000 dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel