Polonia nu pierde timpul şi începe construcția celui de-al patrulea dragor de mine de tip Kormoran II (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

La șantierul naval Remontowa Shipbuilding din Gdansk, Polonia, a avut loc, marţi, o ceremonie care a dat startul începerii construcției celui de-al patrulea dragor de mine din seria Kormoran II, potrivit presei poloneze. Directorul şantierului naval Remontowa Shipbuilding, Aleksandra Tesmer, a precizat într-un comunicat de presă că nava este construită în baza unui contract aprobat la 26 iunie anul trecut de către ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak. Navele de tip Kormoran II sunt folosite pentru a căuta, identifica și distruge minele marine, pentru a efectua misiuni de recunoaște ale căilor navigabile şi pentru a ghida alte nave prin zonele cu pericol de minare. Polonezii susţin că războiul din Ucraina a dovedit cât de important este ca Forţele Navale Poloneze să fie înzestrate cu nave de tip dragor de mine pe care să le folosească în Marea Baltică: multe mine navale au plutit în derivă şi au ajuns în zona apelor teritoriale turce și române, printre altele, paralizând transportul maritim comercial într-o mare parte a Mării Negre.

 

 

"Designul navei, realizat de biroul de proiectare Remontowa Marine Design & Consulting al REMONTOWA HOLDING, asigură faptul că nava are o semnătură radar destul de mică și o manevrabilitate ridicată. La fel ca prototipul, unitățile de serie vor avea o carcasă din oțel non-magnetic", se arată în comunicat.

După cum se subliniază, acesta este al patrulea distrugător de mine de tip Kormoran II care se construiește la șantierul naval din Gdansk - primul, o navă prototip ORP Kormoran proiectată și construită în cadrul unei prime etape a acestui program militară, a intrat în dotarea forţelor navale poloneze în noiembrie 2017.

Construcția navei a început în baza unui contract aprobat la 26 iunie 2022 care presupune livrarea a încă trei distrugătoare de mine de tip Kormoran II către Forţele Navale Poloneze.

Până în prezent, au fost construite trei astfel de nave - prototipul ORP Kormoran (601) și navele din seria ORP Albatros (602) și ORP Mewa (603) - care au devenit parte din Divizionul 13 Distrugătoare de Mine. Contractul, în valoare de 2,5 miliarde de zloți, prevede livrarea navelor între 2026 și 2027.

Navele de tip Kormoran II sunt folosite pentru a căuta, identifica și distruge minele navale, pentru a efectua recunoașteri ale căilor navigabile, pentru a ghida alte nave prin zonele cu mine, pentru a amplasa mine și pentru a controla de la distanță platformele/sistemele autopropulsate pentru distrugerea minelor navale. De asemenea, navale vor lua parte la operațiuni în zona economică poloneză, precum și la misiuni alături de grupuri tactice navale în Marea Baltică și Marea Nordului (grupuri de nave ale NATO, UE sau ale unor forţe multinaţionale de menţinere a păcii).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel