Polonia, exemplu pentru România în programul Patriot. Vom avea sisteme, dar centrul de mentenanță bate pasul pe loc

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

La fel precum țara noastră, Polonia achiziționează sisteme de rachete sol-aer Patriot. Similitudinile se opresc însă aici, întrucât polonezii au negociat implicarea industriei locale de apărare în termeni mult mai direcți.

Polonia a negociat cu Raytheon implicarea industriei locale și offset-ul, nu de puține ori Varșovia ținând în șah achiziția. Și, așa cum anunța DefenseRomania în urmă cu câteva zile, companii poloneze şi americane au lansat lucrările de construire a unei fabrici la Deblin, în estul Poloniei, unde vor fi produse componente de rachete pentru sistemul de apărare american Patriot cumpărat de Varşovia. În 2018 Polonia a semnat un acord istoric de achiziţionare a sistemului american Patriot în schimbul sumei de 4,75 miliarde dolari.

 

România va achiziționa șapte sisteme Patriot

 

În ceea ce privește țara noastră, România a comandat șapte sisteme de rachete Patriot. Toate sistemele ar trebui să ajungă în România și să fie operabile până în 2026. Contractul se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: E oficial: Primul sistem Patriot al României va fi livrat în această săptămână

Deși contractul a fost semnat G2G (Guvern la Guvern) și nu prevede offset, prevederile legii industriei naționale de apărare - Legea 232/2016 - impun centre naționale de mentenanță pentru toate tipurile de echipamente militare.

 

Centru de mentenanță pentru Patriot? Din 2018 batem pasul pe loc

 

Viorel Manole, directorul executiv al PATROMIL (Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară), a amintit cititorilor DefenseRomania că încă din 2018 există semnat un memorandum între țara noastră și compania americană pentru un centru de mentenanță. Doar că, de atunci, spre deosebire de polonezi, din păcate batem pasul pe loc.

„În 2018 s-a semnat un memorandum în cabinetul premierului de la vremea respectivă (n.r. - Mihai Tudose). Acel memorandum a fost semnat în urma unui audit pe care specialiștii din Raytheon l-au făcut în industria de apărare românească. Ei au ajuns la concluzia că societatea cu cele mai puține neconformități într-o viitoare cooperare industrială este Aerostar, motiv pentru care s-a semnat acel momorandum de cooperare cu Raytheon pentru Patriot. Dar e vorba doar de lansatoare, nu de rachete. Ei nu prea sunt de acord ca cineva să se apropie de rachete”, a precizat Viorel Manole pentru DefenseRomania.

 

Americanii nu zic nu, dar autoritățile nu se arată prea dornice

 

2. -imagine fara descriere- (patriot_missiles_44280200.jpg)

„Mă bucur totuși că e vorba despre o societate cu capital privat, Aerostar. Dar nu mă aștept să facă și al doilea pas. Ar fi putut să îl facă din 2018 până în prezent. Și nu l-au făcut”, a conchis directorul PATROMIL.

Viorel Manole ne-a precizat în exclusivitate că a purtat discuții cu oficiali americani care i-au transmis că ei nu au respins niciodată cooperarea industrială, dar nu li s-a cerut acest lucru din partea autorităților.

În opinia sa statul nu dorește implicarea industriei privată de apărare de teama ca cea din urmă să „nu controleze”, acesta fiind un motiv pentru care statul dorește implementarea acestor centre de către societățile cu capital de stat. Manole subliniază însă că în industria privată tot ce se produce trebuie să respecte legea și certificatele ORNISS (n.r. - Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat). Totodată, legea nu permite dezafectarea niciunei linii de producție militară fără o Hotărâre de Guvern iar exporturile se pot face doar unde se primește licență.

Revenind la centrele de mentenanță, în pofida prevederilor Legii 232/2016 mai sus amintită, România nu deține decât două centre de mentenanță: La Romaero pentru C-130 Hercules încă din 2003 și pentru F-16 la Aerostar Bacău, centru pentru care protocolul a fost semnat recent.

Au mai fost anunțate la nivel guvernamental centre naționale de mentenanță la Avioane Craiova pentru IAR-99 Șoim, la Moreni pentru transportoare și la Brașov pentru elicoptere.

Până la implementarea lor, importanța sistemelor Patriot pentru România e de netăgăduit, însă polonezii ne-au dat o lecție în ceea ce privește negocierea contractelor. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel