Polonia cumpără 250 de tancuri Abrams de ultimă generație din SUA, devenind astfel una dintre primele țări cu acces la această tehnologie

Cătălin Costea |
Data publicării:
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Departamentul de Stat al SUA a decis în final să aprobe vânzarea a 250 de tancuri Abrams către Polonia, după cum a informat pe Twitter șeful Ministerului Apărării Naționale din Polonia, Mariusz Błaszczak.

Acordul se referă la vânzarea tancului Abrams în cea mai modernă versiune a sa, M1A2 SEPv3, ceea ce a determinat o anumită rezistență din partea Pentagonului.

„Această propunere a fost amânată din vara lui 2021 și credem că ar trebui accelerată cât mai mult posibil, pentru a ajuta la descurajarea agresiunii ruse”, este mesajul congresmenilor americani care au reluat promovarea acordului.

Aceștia au subliniat că decizia de a exporta tancuri în Polonia va avea o importanță deosebită pentru detensionarea situației de pe întregul flanc estic al Alianței Nord-Atlantice. „Mai ales în condițiile în care Rusia își întărește forțele în jurul Ucrainei, ar fi un semnal important atât pentru NATO, cât și pentru Kremlin”, se precizează în mesaj.

La rândul său, ministrul Apărării Naționale din Polonia a subliniat că achiziția acestor tancuri va întări semnificativ capacitatea de apărare ale Poloniei, în timp ce în presa locală de specialitate deja se fac calcule privind intrarea acestora în dotarea Diviziei 18 Mecanizate a Forțelor Terestre poloneze.

 

 

Acordul pentru exportul tancului Abrams de generația a treia în Polonia nu a fost ușor de acceptat de tot spectrul politic din Congresul american. Deși congresmenii de ambele părți - republicani și democrați - sunt în general în favoarea sprijinirii militare a Europei în fața amenințării ruse, poziția mai multor republicani a fost reținută față de prezentul acord.

Rezistența, întâlnită și la nivelul conduceri Pentagonului, s-a datorat faptului că Polonia dorește cea mai recentă versiune a tancurilor, M1A2 SEPv3, de care nicio altă țară străină nu a beneficiat până acum. SUA au o politică foarte strictă privind vânzarea tehnologiilor strategice, chiar și către aliați de încredere, iar tancul Abrams cu capacitatea extinsă de lucru în rețea și cu blindajul consolidat cu uraniu sărăcit este considerat ca atare.

Există totuși informații, neconfirmate oficial, că Australia ar fi primit recent o aprobare similară. Astfel, Polonia ar avea șansa să fie prima sau a doua țară care cumpără aceste tancuri. Toate datele arată că, dacă administrația Biden va fi de acord cu exportul, Congresul va aproba această decizie.

 

Tancul Abrams

 

Tancurile Abrams M1A2 SEPv3, fabricate de General Dynamics la o fabrică din Lima, Ohio, reprezintă tehnică blindată de ultima generație proiectată cu capacitatea de a lucra integrat în rețeaua de cooperarea cu avioanele de luptă F-35 și cu lansatoarele HIMARS, precum și de a utiliza muniție programabilă.

Încă din timpul celor două războaie din Golf (1991 și 2003), M1 Abrams a devenit  cunoscut ca fiind „indestructibil”, principala sa caracteristică fiind dată de separarea completă a muniției de compartimentul uman.

Armamentul principal al tancului este tunul M256 de 120 mm cu țeava lisă. iar cel suplimentar include trei mitraliere M2 de 12,7 mm și două M240 de 7,62 mm. Tancul este propulsat de un motor turbo-ax de 1.500 CP, capabil să asigure vehiculului o viteză de aproximativ 70 de kilometri pe oră.

Potrivit producătorului, cea mai recentă versiune are sistemul electric modernizat, echipamente de lucru în rețea și sisteme de comunicații performanțe și, mai ales, a fost îmbunătățit blindajul „pentru a reduce vulnerabilitatea tancului la dispozitive explozive improvizate”.

Tancuri M1 Abrams în diferite variante sunt folosite de trupele din Maroc, Kuweit, Irak, Egipt, Australia, Arabia Saudită și, în curând, vor ajunge și la cele din Taiwan.

Numele tancului a fost ales după generalul Creighton Abrams, comandantul forțelor americane participante la războiul din Vietnam în perioada 1968-1972.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel