SUA își sporesc prezența în Polonia. Pentagonul va disloca prin rotație încă 1000 de soldați

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

"Statele Unite și Polonia au încheiat negocierile cu privire la Acordul de Cooperare în Domeniul Apărării (EDCA), consolidând parteneriatul nostru de apărare de lungă durată", anunță Pentagonul.

"Enhanced Defense Cooperation Agreement (EDCA) reflectă viziunea împărtășită în declarațiile comune semnate de președinții Donald J. Trump și Andrzej Duda în 2019. Concret, oferă cadrul legal necesar, infrastructura și distribuirea echitabilă a sarcinilor esențiale pentru aprofundarea cooperării noastre în domeniul apărării", se arată în comunicatul Pentagonului.

EDCA va permite o prezență prin rotație a militarilor SUA, pe perioadă lungă, de aproximativ 1.000 de soldați, și sunt incluse elementele Corpului V al US Army, un sediu al Diviziei, capacități de informații, supraveghere și cercetare, precum și infrastructura pentru o echipă de luptă a brigăzii blindate și de avioane de vânătoare. Cei 1.000 de militari sunt peste cei 4.500 aflați deja prin rotație în Polonia.

"Alături de recentele schimbări ale posturii forței strategice europene anunțate, EDCA va spori descurajarea împotriva Rusiei, va consolida NATO, va asigura securitate aliaților noștri, iar prezența noastră în Polonia, pe flancul estic al NATO, va îmbunătăți flexibilitatea noastră strategică și operațională", se mai arată în comunicatul Pentagonului. 

Acest acord "va permite sporirea cu circa 1.000 de persoane a prezenţei militare prin rotaţie", a adăugat el, subliniind că aceste trupe "se vor adăuga celor 4.500 de militari americani deja desfăşuraţi prin rotaţie în Polonia". Soldaţii nu vor fi cantonaţi aici permanent şi nu vor fi deci însoţiţi de familii, ceea ce ar fi implicat infrastructuri mai complexe, în special în termeni de sănătate şi de educaţie, şi deci locuri de muncă pentru populaţia locală.

NATO a promis Rusiei în 1997 să nu stabilească baze militare în fostul bloc de Est. SUA consideră însă că anexarea Crimeei de către Moscova şi conflictul care continuă în Ucraina le-au eliberat de această promisiune, notează France Presse, transmite Agerpres.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat vineri că "cel puţin o mie de noi soldaţi" americani vor fi desfăşuraţi în Polonia.

Citește și: Ministrul polonez al Apărării: Încetăm să mai fim ţară de rangul doi în NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel