După Statele Unite și Marea Britanie, Canada își retrage instructorii militari din Ucraina

Costea Cătălin |
Data actualizării: | Data publicării:

Canada își retrage temporar forțele militare din Ucraina, din cauza potențialei agresiuni ruse, după cum a informat Ministerul Apărării din Canada printr-un comunicat de presă. Cu o zi înainte, aceeași decizie a fost luată de Statele Unite și Marea Britanie.

Se precizează că „din cauza situației operaționale dificile” legate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Forțele Armate canadiene ale Forței Operaționale Comune se vor muta temporar din Ucraina în alte țări europene.

Ministerul Apărării din Canada subliniază că aceasta nu înseamnă încheierea misiunii de sprijin din Ucraina, ci are ca scop „refocalizarea eforturilor și asigurarea securității” militarilor canadieni.

În comunicatul oficial nu se precizează numărul militarilor care vor fi retrași, țara sau țările în care aceștia vor fi relocați și nici intențiile pe termen scurt privind utilizarea acestora. Însă CBC News a informat ieri că un contingent de aproximativ 260 de militari canadieni a sosit deja în Polonia, dar nu este clar dacă aceasta este destinația lor finală.

De asemenea, ieri, Canada a anunțat că a decis să-și mute temporar ambasada de la Kiev la Lvov din cauza amenințării agresiunii ruse, context în care Ministerul de Externe al țării a atras atenția că posibilitățile de a oferi asistență consulară devin „din ce în ce mai limitate”.

 

Cooperare între Canada și Ucraina

 

Misiunea militară comună canadiano-ucraineană urmărește creșterea capacităților de apărare ale Forțelor Armate ale Ucrainei prin schimbul de experiență și exerciții militare comune. La începutul anului 2022, 200 de soldați canadieni erau cazați în regiunea Lvov.

Pe 27 ianuarie, alți 60 de militari au fost trimiși pentru a ajuta la instruirea Forțelor Armate ucrainene. La acel moment, Canada și-a exprimat disponibilitatea de a trimite mai multe trupe dacă este necesar și a informat că și-ar putea mări misiunea în Ucraina cu până la 400 de militari.

Pe 5 februarie, Canada a trimis în Ucraina un avion cu asistență militară: instructori și arme neletale. Conform planificărilor, era stabilit ca instructorii să rămână în Ucraina până la sfârșitul lunii martie 2025.

„Forțele Armate ale Canadei rămân angajate față de poporul Ucrainei și față de misiunea privind creșterea capacității de apărare a Forțelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Departamentul de Apărare al Canadei.

 

Nu este prima retragere a trupelor străine

 

Cu o zi înainte, din aceleași considerente, Statele Unite și Marea Britanie au decis să-și retragă instructorii militari din Ucraina.

Citește si: Instructorii militari americani și britanici părăsesc Ucraina

Statele Unite retrag 150 de militari americani care au participat la consilierea și instruirea armatei ucrainene, iar Regatul Unit retrage un „număr mic” de instructori militari și alți aproximativ 100 care au participat la un exercițiu mai amplu în cadrul Operației Orbital.

De asemenea, pe 13 februarie a devenit cunoscut faptul că unele state membre ale OSCE își recheamă reprezentanții din cadrul Misiunii Speciale de Monitorizare care funcționează în Ucraina pentru monitorizarea situației umanitare din Ucraina, în special din zona de conflict din Donbas.

 

Temeri în majoritatea țărilor

 

Din ce în ce mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea privind iminența intervenției militare ruse în Ucraina.

Statele Unite ale Americii, Canada, Cehia, Danemarca,Estonia, Finlanda, Germania, Irak, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Regatul Unit, România, SUA și Suedia și-au sfătuit deja cetățenii să părăsească Ucraina. Coreea de Sud chiar a impus cetățenilor săi să părăsească Ucraina, amenințându-i cu sancțiuni în caz de nerespectare.

 

Situația diplomaților

 

Pe 24 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a autorizat plecarea voluntară a funcționarilor publici americani și a ordonat membrilor familiilor funcționarilor publici să părăsească ambasada de la Kiev.

Familiile diplomaților au fost retrase și de către Regatul Unit, Australia, Germania, Canada și Israel. Ulterior, s-a informat că Statele Unite evacuează și o parte din corpul diplomatic din Ucraina și că au încetat să mai ofere servicii consulare.

Încercând să limiteze exodul diplomaților, care a început să se reflecte imediat în mediul investițional și financiar al țării, președintele Volodimir Zelenski s-a străduit în ultima perioadă să dea asigurări că retragerea diplomaților unor țări nu înseamnă neapărat agravarea inevitabilă a situației de securitate din Ucraina.

Uniunea Europeană a anunțat că nu își va închide misiunile în Ucraina, iar ambasadorul UE și al Regatului Unit în Ucraina, Matti Maasikas, respectiv Melinda Simmons, au declarat că rămân la Kiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel