Raportul Ioan Mircea Pascu, eurodeputat PSD si Vicepresedinte al Parlamentului European, a fost salutat de Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate/Vicepresedintele al Comisiei Europene, care a apreciat contributia excelenta a raportului, sprijinind obiectivele asumate de catre UE in mediul actual de securitate.
In interventia sa din plen, Ioan Mircea Pascu a punctat ca : „Sistemul international actual se confrunta cu schimbari sistemice in care multilateralismul tinde sa fie inlocuit deunilateralism, comertul liber de protectionism si solidaritatea de interese individuale, iar aceste schimbari necesita raspunsuri globale, greu de obtinut intr-un sistem din ce in ce mai fragmentat.
Politica de securitate si aparare comuna a Uniunii Europene reprezinta unul dintre instrumentele utile pentru a raspunde acestor provocari, asadar aceasta trebuie sa fie folosita mai eficient si in complementaritate cu alte instrumente externe si interne. Securitatea statelor membre este profund interconectata iar necesitatea pentru o cooperare consolidata, desi recunoscuta, trebuie sa fie sustinuta prin actiuni concrete suplimentare.
Eforturile statelor membre sunt complementare celor sustinute la nivelul Uniunii
PSAC reflecta investitiile sporite in domeniul securitatii si al apararii realizate in regim de urgenta, asa cum a fost solicitat de catre Strategia Globala de Politica Externa si de Securitate a Uniunii Europene. In egala masura, raportul face apel la respectarea angajamentului de alocare de 2% din PIB pentru aparare".
Raportul Pascu accentueaza faptul ca UE ar trebui să își asume rolul de putere globala credibila, iar pentru acest lucru este necesara o politica externa si de securitate comună veritabila. Un pas important in aceasta directie este dezvoltarea capabilitatilor civile si militare si indeamna statele membre sa depuna eforturi sporite in aceasta directie. Eforturile statelor membre sunt complementare celor sustinute la nivelul Uniunii prin crearea unei rubrici dedicate apararii in propunerea de Cadru Financiar Multianual (CFM) a Comisiei si in special stabilirea unei linii bugetare din care Fondul european de Aparare si proiectele in domeniul mobilitatii militare sa fie finantate.
Documentul adoptat in Parlamentul European lanseaza de asemenea un apel la mentinerea unei legaturi transatlantice functionale si sustine separarea influentelor din domeniul comercial de domeniul securitatii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News