Prima impresie a militarilor ucraineni despre sistemele germane Gepard (Video): Sunt eficiente împotriva dronelor kamikaze Shahed-136

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaeriene Gepard utilizat de Forţele Armate Ucrainene.
Sistem antiaeriene Gepard utilizat de Forţele Armate Ucrainene.

Cotidianul german Bild a realizat primul interviu cu un grup de militari ucraineni care operează sistemele de apărare antiaeriană Gepard. Până în prezent, Germania a furnizat Ucrainei 30 de astfel de sisteme antiaeriene autopropulsate pe care forţele armate ucrainene le utilizează în aceste zile pentru apărarea infrastructurii critice. Militarii ucrainei intervievaţi de cotidianul Bild au precizat că sistemul de apărare antiaeriană Gepard a devenit o armă eficientă împotriva dronelor kamikaze Shahed-136 folosite de armata rusă.

"Este un sistem foarte bun", a spus un ofițer ucrainean pentru cotidianul german Bild, insistând să precizeze că, din păcate, acese sisteme nu sunt capabile să lupte eficient împotriva rachetelor balistice inamice.

"Am văzut două rachete balistice, dar erau în afara razei de acțiune", spune operatorul unui sistem Gepard. Sistemele de apărare antiaeriană Gepard pot lovi ținte aflate la distanțe de aproximativ 4 kilometri.

Sistemul ,,Gepard este folosit acolo unde este nevoie de el, problema este că sunt prea multe locuri care trebuie protejate", a declarat militarul.

Armata ucraineană speră să primească mai multe sisteme germane Gepard și suficientă muniție pentru acestea, mai ales că militarii ucrainei au avut nevoie de o lună și jumătate de pregătire în Germania pentru a putea opera aceste sisteme.

Deși unii analiști au declarat în repetate rânduri că este greu că militarii ucraineni să înveţe să opereze aceste sisteme atât de complexe într-un timp atât de scurt.

"Da, dura mult mai mult timp pentru a instrui soldații din Bundeswehr (armata germană), dar noi nu aveam mult  timp la dispoziţie. Noțiunile de bază ale sistemului pot fi învățate relativ repede, ceea ce este important pentru noi", a declarat operatorul ucrainean al sistemului Gepard.

"Dronele Shahed sunt foarte ușor de combătut. Radarul Gepard le detectează bine, iar muniția de 35 mm se ocupă rapid de aceste dronele", a declarat militarul.

Gepard este un sistem mobil de tunuri antiaeriene, bazat pe șasiul tancului Leopard 1. Turela tancului Leopardului 1 a fost înlocuită cu o turelă înarmată cu două tunuri Oerlikon Contraves de 35 mm, cu un radar de urmărire în partea frontală a turelei și cu un radar de supraveghere în partea din spate a turelei. 

Tunurile Gepardului pot trage o gamă largă de muniție, inclusiv HEI (High-explosive incendiary), HEI-T (High-explosive incendiary Tracer), HEI (BF), SAPHEI-T (Armor Piercing/High Explosive/Incendiary with Tracer), FAPDS (Frangible Armor Piercing Discarding Sabot), APDS-T, APFSDS-T (Armor-piercing fin-stabilized discarding sabot with Tracer), TP/TP-T (Target Practice Tracer Projectile) și AHEAD (Advanced Hit Efficiency And Destruction). Tunurile au o rază maximă de tragere de 5.500 m cu muniție FAPDS.

Reamintim că Germania cere Elveției să permită transferul de proiectile de 35 mm pentru tunurile antiaeriene Gepard, care au fost furnizate Ucrainei.

Discuţiile dintre Germania și Elveția sunt pe tema muniţiei de 35 mm pentru sistemele antiaeriene Gepard, achiziţionată cu mulţi ani în urmă de la industria de apărare elveţiană pentru care este nevoie de aprobarea Bernei când se pune problema transferului către un al stat - în cazul de faţă este vorba despre Ucraina, a relatat Financial Times.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play) sau iOS (App Store).

Muniţia de calibrul 35 mm pentru tunurile sistemelor Gepard, care sunt acum transferate de Germania în Ucraina, sunt fabricate în Elveția și au fost cumpărate cândva de industria germană de apărare.

Contractul inițial de vânzare de arme către Germania stipulează că Elveția trebuie să aprobe orice vânzare sau transfer de arme ulterioare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel