Operațiunea ”Hannibal”. Armata Israelului, acuzată de ”crime de război”. Decizie în anchetă

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Armata israeliană a anunţat miercuri clasarea fără declanşarea unei cercetări penale a anchetei asupra unei operaţiuni soldate cu zeci de victime în august 2014 în Fâşia Gaza, considerată "crimă de război" de unele ONG-uri, relatează AFP, Reuters şi DPA.

La 1 august 2014, la aproape o lună de la începutul războiului între Israel şi mişcarea islamistă Hamas la putere în enclava palestiniană, armata a lansat o operaţiune după capturarea unui dintre soldaţii săi.

Această zi numită ulterior "vinerea neagră" s-a soldat cu moartea a peste 110 palestinieni, potrivit armatei.

Procurorul general militar a ajuns la concluzia că nu există motive pentru o anchetă penală, a precizat armata într-un comunicat.

Imediat după dispariţie locotenentului Hadar Goldin, Israel a lansat "procedura Hannibal", o măsură controversată constând în efectuarea de raiduri susţinute pentru a împiedica evacuarea militarului răpit şi folosirea lui ca ostatic.

"Armata a estimat în acel moment că lt. Goldin era încă în viaţă şi operaţiunea militară s-a derulat în conformitate cu consideraţiile operaţionale, încercându-se limitarea pe cât posibil a pierderilor provocate civililor", a explicat armata.

Zeci de teroriști au fost uciși

Aceasta a afirmat, de altfel, că "cel puţin 42 de membri ai organizaţiilor teroriste au fost ucişi în această operaţiune, precum şi cel puţin 70 de civili în atacuri împotriva unor ţinte militare" ale Hamas.

Amnesty International a acuzat Israelul în 2015 că a comis "crime de război" omorând "cel puţin 135 de civili" drept represalii la capturarea lui Hadar Goldin.

Armata israeliană pretinde că nu a reacţionat disproporţionat, menţionând că niciun element nu arată că armata a acţionat drept represalii la capturarea ofiţerului israelian.

Aceasta a afirmat că "procedura Hannibal" nu mai este utilizată în prezent şi a fost înlocuită cu o nouă procedură, despre care nu a furnizat detalii.

În rapoartele precedente, Amnesty - care are intrarea interzisă în Gaza - a acuzat Israelul şi grupurile armate palestiniene că au comis "crime de război" în timpul celor 50 de zile a acestui conflict soldat cu peste 2.250 de morţi de partea palestiniană, în mare majoritate civili, şi 73 de morţi israelieni, aproape toţi soldaţi.

Locotenentul Hadar Goldin a fost mai târziu declarat mort de Israel, care îi solicită în continuare rămăşiţele pământeşti, la fel ca şi pe cele ale unui soldat ucis în timpul războiului din 2014, Oren Shaoul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel