O unitate ucraineană a Forţelor pentru Operaţii Speciale a reuşit să distrugă o importantă staţie radar rusească (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

O unitate a forţelor pentru operaţii speciale din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a distrus radarul rusesc Kasta-2E2 aflat la granița cu Federația Rusă. La 13 februarie 2024, forțele speciale din unitatea "Husy-9 (Gâsca - n.r.)", aparţinând GUR, au lovit o stație radar rusă în apropiere de granița ruso-ucraineană. Un material video, publicată chiar de către operatorii FOS din cadrul Serviciului de informații al Apărării din Ucraina, prezintă momentul în care o dronă de atac a lovind antena sistemului radar Kasta-2E2.

Având în vedere importanţa ţintei vizate, pentru efectuarea cu succes a atacului a fost folosită o dronă Warmate 3.0 de fabricație poloneză. Unitățile GUR au utilizat acest tip de drone în mod repetat pentru a lovi ținte din spatele liniilor inamice. În special, în ianuarie, a fost lovit sistemul rusesc de apărare aeriană Tor.

Videoclipul arată, de asemenea, utilizarea unei alte drone, care a lovit o mașină și ținte din apropiere. Direcției Principale de Informații (GUR) a precizat că, împreună cu radarul, Forţele ucrainene pentru Operaţii Speciale au eliminat echipajul care operau Kasta-2E2.

Kasta-2E2 (39N6) este un radar mobil rusesc de supraveghere 3-D în bandă L.

Este proiectat pentru controlul spațiului aerian, determinarea coordonatelor și recunoașterea țintelor aeriene, în special la altitudini extrem de joase, transmițând coordonatele acestora către sistemele de control al apărării aeriene. Ruşii au susținut că raza de acțiune a stației radar ajunge la 150 de kilometri. 

Acesta este conceput pentru aplicații precum apărarea aeriană, supravegherea frontierelor și controlul traficului aerian, fiind capabil să detecteze aeronave, elicoptere care plutesc, drone, rachete de croazieră aflate la altitudini joase și ținte maritime.

În comparație cu predecesorul său, radarul dispune de procesarea datelor pe două canale, permițând o estimare a altitudinii aproximative a țintei. Pentru procesarea digitală a datelor radar a fost integrat un dispozitiv de procesare a datelor radar, care detectează automat obiectele, le identifică și le măsoară coordonatele.

O caracteristică interesantă pe care o are radarul Kasta-2E2 este dată de catargul înalt care poate fi montat rapid, oferind o înălțime a antenei de 14 metri pentru a facilita selecția de site-uri. 

Pentru a crește raza de detecție împotriva țintelor care zboară la joasă înălțime, antena poate fi opțional operată pe un catarg înalt de 50 de metri. Canalul radio integrat permite transmiterea de date până la 50 km, iar sistemul poate fi operat de la distanță de până la 300 de metri prin cablu.

Acesta nu este primul atac efectuat de ucrainenii pe teritoriul Rusiei, vizând distrugerea unor importante elemente de tehnică militară. La începutul lunii ianuarie, mai multe drone ucrainene lansate de O unitate a forţelor pentru operaţii speciale din cadrul GUR au lovit două sisteme rusești de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care se aflau în regiunea rusă Belgorod.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel