”O greșeală strategică”. Lecție dură, învățată de Armenia pe piele proprie: Premierul Pashinyan recunoaște că securitatea țării nu trebuia să se bazeze doar pe Rusia

Armata Armeniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan
Armata Armeniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan

Premierul armean Nikol Pashinyan a catalogat drept ”o greșeală strategică” faptul că țara sa s-a bazat pe Rusia ca singura garanție a securității.

Într-un interviu publicat astăzi cu ziarul italian La Repubblica, Pashinyan a  acuzat Rusia că nu asigură securitatea Armeniei, despre care spune că se confruntă cu agresiunea vecinului Azerbaidjan din cauza disputa privind Nagorno-Karabah. Potrivit acestuia, Moscova își reduce treptat rolul în regiune.

El a subliniat că Moscova, care a semnat un acord de securitate cu Armenia și are o bază militară pe teritoriul său, nu consideră țara sa suficient de pro-rusă. Pashinyan este convins că Rusia este pe cale să părăsească regiunea Caucazului de Sud.

„Structura de securitate armeană era conectată în proporție de 99,999% la Rusia, inclusiv furnizarea de arme și muniție. Dar astăzi vedem că Rusia însăși are nevoie de arme și muniție (pentru războiul său împotriva Ucrainei), iar în această situație este de înțeles că, chiar dacă Federația Rusă ar vrea, nu ar putea satisface nevoile de securitate ale Armeniei”, a declarat Pashinyan pentru La Repubblica.

Putem presupune că Rusia mai are încă un motiv care o forțează să nu intervină în disputa azero-armeană. Liderul azer Ilham Alyiev este susținut puternic de Erdogan, iar Moscova nu dorește să-și strice relațiile fragile cu Turcia, ultimul stat puternic din regiune cu o atitudine neutră față de agresiunea rusă din Ucraina.

 

Armenia este dispusă să recunoască Karabakhul ca parte a Azerbaidjanului

 

„Acest exemplu ar trebui să ne arate că a depinde de un singur partener pentru probleme de securitate este o greșeală strategică”, a adăugat el.

De aceea, Erevanul încearcă să coopereze în domeniul securității și cu alte țări, a spus Pashinyan într-o aparentă aluzie la discuțiile cu Uniunea Europeană și Statele Unite și încercările de a stabili contacte mai strânse cu alte țări din regiune, a arată Reuters.

Moscova nu a răspuns încă cuvintelor lui Pashinyan, dar în trecut a condamnat criticile similare, și-a apărat abordarea și a negat că și-ar limita activitățile de politică externă din cauza războiului din Ucraina, a scris Reuters.

Armenia și Azerbaidjanul se luptă de zeci de ani pentru Nagorno-Karabah, care face parte din Azerbaidjan. Cu sprijinul lui Erevan, enclava și teritoriul adiacent au fost controlate de separatiștii armeni locali într-un război sângeros care s-a încheiat în 1994. 

În războiul de șase săptămâni cu Armenia din toamna anului 2020, Azerbaidjanul a recucerit districtele adiacente enclavei și o parte din Karabakh. Un armistițiu intermediat de Rusia a pus capăt războiului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel