Noul președinte Javier Milei închide ușa BRICS-ului. În pofida speranțelor Rusiei, Argentina refuză aderarea la BRICS

Cătălin Costea |
Data publicării:
Javier Milei, președintele Argentiei. Photo source: Javier Milei @OfficialFacebook
Javier Milei, președintele Argentiei. Photo source: Javier Milei @OfficialFacebook

Îmbrățișarea cordială dintre proaspătul ales președinte brazilian Javier Milei și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, cu ocazia recentei ceremonii de învestire în funcție a celui dintâi, se dovedește a fi un simbol nu doar al simpatiei reciproce dintre cei doi șefi de stat, ci și al politicii externe adoptate de Argentina sub noua administrație.

Potrivit informațiilor oficiale transmise vineri, 29 decembrie, de administrația prezidențială argentiniană, Javier Milei a refuzat oficial invitația de a se alătura asociației interstatale BRICS, organizație puternic susținută de Rusia care își dorește să o transforme într-o alternativă puternică la organizațiile internaționale economice coordonate de statele occidentale.
 
În scrisorile trimise președinților Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud, președintele argentinian a precizat că apartenența Argentinei „nu este considerată adecvată în acest moment”. 

Milei a precizat că politica sa externă „este diferită în multe aspecte de cea a guvernului anterior” al lui Alberto Fernandez și că „unele decizii luate de administrația anterioară vor fi revizuite”, după cum citează publicația argentiniană TN.

Însă președintele argentinian a subliniat în scrisorile care au avut texte identice că, deși refuză aderarea la BRICS, Argentina este „angajată să intensifice legăturile bilaterale, în special pentru creșterea fluxurilor comerciale și de investiții”.

 

Cu fața către SUA

 

Potrivit analiștilor argentinieni, mișcarea reprezintă „o nouă privire către Statele Unite”. „Washingtonul se teme de această alianță. Argentina și-a pus poziția geopolitică pe primul plan. Aceasta este o altă întorsătură pe lângă răcirea relațiilor cu Venezuela, Cuba și Nicaragua, precum și „scurtcircuitul” care a apărut în ultimele săptămâni în relațiile cu China”, subliniază TN în materialul său analitic.

Președintele Milei, care se autoîncadrează într-un curent liberal care aspiră la limitarea intervenției statului în economie, a implementat o serie de măsuri pentru a reduce intervenționismul statului care a marcat economia argentiniană în ultimele decenii. În politica externă, acesta a proclamat alinierea deplină cu „națiunile libere din vest”, în special Statele Unite și Israel.

Pe tot parcursul campaniei electorale pentru președinție, Milei a denigrat țările conduse „de comunism” și a anunțat că nu va menține relații diplomatice cu acestea, în pofida investițiilor în creștere ale Chinei în America de Sud.

 

Șase țări au fost invitate să se alăture BRICS

 

Argentina a fost printre cele șase țări invitate la summitul de la Johannesburg din august să se alăture grupului BRICS, care intenționa ca de la 1 ianuarie 2024 să-și extindă numărul de membri de la 5 la 11.

În prezent, BRICS include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Împreună, acestea reprezintă mai mult de 40% din populația lumii și aproximativ 26% din economia globală. Pe lângă Argentina, au mai fost invitate să adere la BRICS următoarele țări: Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. După aderarea acestora, denumirea organizației va fi schimbată în „BRICS plus”.

Multe alte state se pot alătura grupului în viitor. Potrivit ministrului sud-african de externe Naledi Pandor, aproximativ 40 de state și-au exprimat interesul, dintre care 23 au anunțat planuri specifice. Acestea includ Algeria, Kuweit, Bangladesh, Venezuela și Thailanda. Criteriile de admitere la BRICS nu sunt dezvăluite public.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel