Mai multe sisteme de tip NASAMS sunt incluse în noul pachet de asistență militară acordat Ucrainei de SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies

Pentagonul a anunțat ieri, 24 august, un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, cel mai mare de până acum, cu o valoare de aproape 3 miliarde de dolari, în contextul în care ucrainenii au sărbătorit  a 31-a aniversare a independenței lor față de Uniunea Sovietică. Noul pachet de asistență militară include încă șase sisteme de rachete sol-aer de tip NASAMS, și un număr nespecificate de sisteme anti-dronă numite Vampire, alături de mai multe mii de proiectile pentru sistemele de artilerie, dar și alte echipamente militare. 

Este de așteptat ca transferul acestor echipamente militare să se întindă pe o perioadă lungă de timp, subliniind un nou și important accent pus pe consolidarea capacităților armatei ucrainene, indiferent de modul în care ar putea evolua conflictul actual.

Guvernul SUA oferă noul ajutor, în valoare totală de aproximativ 2,98 miliarde de dolari, prin intermediul Inițiativei de Asistență pentru Securitatea Ucrainei (USAI). Acesta este un mecanism de asistență militară stabilit de SUA pentru sprijinirea Ucrainei, care este anterior conflictului actual și este separat de livrările de arme și alte materiale pe care președintele Joe Biden le-a autorizat folosind așa-numita ''autoritate prezidenţială de retragere'' care îi permite preşedintelui să autorizeze transferul de arme în exces din stocurile SUA fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

Retragerile implică transferuri de articole din inventarul armatei americane, în timp ce USAI finanțează achiziții directe de arme noi și alte echipamente, precum și instruire, întreținere și alte servicii de sprijin, în numele Ucrainei.

"În numele tuturor americanilor, felicit poporul ucrainean cu ocazia Zilei Independenței. În ultimele șase luni, ucrainenii au inspirat lumea cu curajul lor și cu dedicarea lor extraordinară pentru libertate", a precizat ieri, 24 august, președintele Biden într-o declarație care a abordat, de asemenea, noul ajutor militar.

"Ei au rămas hotărâți și puternici în fața invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Iar astăzi nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o afirmare răsunătoare a faptului că Ucraina rămâne cu mândrie - și va rămâne - o națiune suverană și independentă. Statele Unite ale Americii se angajează să sprijine poporul ucrainean în continuarea luptei pentru a-și apăra suveranitatea", a mai precizat Biden.

Includerea a șase NASAMS în noul pachet de asistenţă militară, precum și a mai multor rachete pentru aceste, este deosebit de semnificativă. Guvernul SUA anunțase anterior planurile de a transfera două NASAMS către Ucraina.

Rămâne neclar modul în care vor fi configurate NASAMS-urile care se îndreaptă spre Ucraina. În prezent, există mai multe versiuni diferite ale sistemului, alcătuite din diferite combinații de lansatoare, radare și alți senzori, precum și sisteme de comandă și control.

De exemplu, anumite versiuni ale NASAMS încorporează lansatoare de rachete montate pe vehicule de tip Humvee sau alte vehicule ușoare. De asemenea, au fost efectuate teste ale vehiculului M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), din care Ucraina a primit în prezent cel puțin 16 exemplare, ca platformă de lansare pentru racheta AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missile (AMRAAM), care ar putea fi utilizată cu sistemul NASAMS.

Aceleași întrebări se aplică și în cazul "munițiilor" pe care SUA au declarat că le vor trimite împreună cu aceste sisteme. NASAMS poate lansa versiuni ale rachetei AMRAAM ghidate prin radar, inclusiv o nou versiune a acesteia cu rază de acțiune extinsă, precum și rachetă cu ghidaj termic AIM-9X Sidewinder.

Reamintim că, în iulie, Departamentul american al Apărării a precizat că a început deja achiziționarea de sisteme de tip NASAMS, pe care a promis că le va transfera Ucrainei.

Sistemele NASAMS sunt produse de un consorțiu format din compania americană Raytheon Technologies și grupul norvegian Kongsberg. Sistemul include lansatoare, stații radar Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel de la consorțiul Raytheon și Kongsberg.

Fiecare lansator mobil are șase containere cu rachete antiaeriene. Raza de acțiune a sistemului antiaerian în configurația NASAMS II, care utilizează rachete AIM-120С AMRAAM, este de până la 25 km, iar raza de acțiune în altitudine este de până la 14-15 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel