Noua dronă Aksungur a Turciei a lovit o țintă aflată la 30 de kilometri. Turcii vor ridica ștacheta

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
UAV Aksungur, Turcia. Sursă foto: Turkish Aerospace
UAV Aksungur, Turcia. Sursă foto: Turkish Aerospace

Vehiculul aerian de luptă fără pilot (UCAV) de anduranță mare și altitudine medie, produs de Industria de Apărare (SSB) a Turciei, a lovit o țintă aflată la o distanță de 30 de km, a anunțat duminică, președintele SSB, Ismail Demir.

UCAV Aksungur este încă în teste și se preconizează ca în acest an, să fie introdus oficial în înzestrare, fiind planificată livrarea către trupe, a cinci astfel de aparate.

Potrivit lui Demir, muniția folosită, o bombă KGK-SIHA-82 cu o masă de 340 kg, este și aceasta de producție autohtonă.

Testarea a fost efectuată într-un poligon din Marea Neagră, situat în largul provinciei Sinop, la o altitudine de aproximativ 6.100 m, potrivit unei declarații a Turkish Aerospace Industries (TAI) - producătorului UCAV Aksungur.

2. -imagine fara descriere- (drona-ucav-aksungur_23065700.jpeg)

UCAV Aksungur

Distanța de tragere, cu aceeași muniție, va fi mărită la 45 de kilometri, în curând, a precizat TAI într-un comunicat.

Într-un test din septembrie 2020, UCAV Aksungur a reușit să rămână în aer timp de 28 de ore având la bord 12 bombe MAM-L (Mini Akıllı Mühimmat – micro-muniții inteligente), fiecare cu o masă de 22 kg, dezvoltate de Roketsan, o altă companie din SSB.

MAM este o muniție ghidată prin laser sau GPS/inerțial, care echipează UCAV, avioanele de atac ușor și cele de vânătoare. Potrivit publicației turcești Daily Sabah, muniția MAM s-a remarcat în timpul operațiunilor antiteroriste ale Turciei în Siria, de  anul trecut, prin intermediul unor videoclipuri cu neutralizarea țintelor inamice, inclusiv tancuri, obuziere și sisteme de apărare aeriană fabricate de Rusia.

UCAV Aksungur poate transporta o sarcină utilă maximă de 750 kg, putând ajunge la o altitudine de până la aproximativ 12.200 m. În timpul testelor din septembrie 2020, drona a doborât un record, rămânând în aer 49 de ore, potrivit publicațiilor turcești.

Comentariul autorului: În ultimii ani, Turcia a făcut progrese remarcabile privind dronele de luptă. Caracteristicile de anduranță și de masă a încărcăturii utile, ale aparatelor turcești încep să se apropie de performanțele dronelor americane. De asemenea, munițiile folosite de acestea au devenit extrem de precise și eficiente. În plus, masa crescută a încărcăturii utile permite folosirea unor muniții cu rază mai mare de acțiune. Distanța de 30 km, la care a fost lovită ținta cu o bombă în testul cu UCAV Aksungur, este destul de mare pentru o dronă de luptă, performanțele dronelor americane fiind similare, cu precizarea că bombele folosite sunt mai mari – 450 și 900 kg.

Valoarea operațională a dronelor turcești a fost confirmată și în războiul azero-armean din Nagorno-Karabah din toamna anului trecut. Atunci, dronele Bayraktar TB-2, au distrus multe unități de tehnică de luptă ale armatei armene și sunt creditate că au avut o contribuție importantă, posibil chiar majoră, la asigurarea victoriei Azerbaidjanului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel