Noua corvetă Merkury a Rusiei ar trebui să ajungă în Marea Neagră, dar Turcia a „închis” strâmtorile. Rușii, nevoiți să aștepte sfârșitul războiului

Ionel Copcea |
Data publicării:
Corveta rusă Merkury
Corveta rusă Merkury

Comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, a declarat, pe 14.07.2023, că noua corvetă Merkury (Proiect 20380), construită pentru Flota rusă din Marea Neagră (FRMN), va părăsi Marea Baltică, urmând să îndeplinească misiuni în cadrul Grupării navale operative din Marea Mediterană.

Corveta Merkury a fost construită la Șantierul naval nordic din Sankt Petersburg și a fost introdusă în dotarea FRMN pe 13 mai 2023. În prezent, aceasta se află în continuare în Marea Baltică. Acest lucru nu va mai dura însă mult timp.

Nava urmează să plece în Marea Mediterană, unde va fi integrată în Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Corveta va merge la locul de dislocare permanentă din Sevastopol după încheierea conflictului din Ucraina, când se presupune că Turcia va deschide strâmtorile de la Marea Neagră pentru deplasarea navelor de luptă în ambele sensuri.

“Anul acesta, Șantierul naval nordic ne-a predat pentru FRMN corveta Merkury, care va merge să îndeplinească misiuni în estul Mării Mediterane”, a precizat comandantul-șef al Forțelor Navale, Nikolai Evmenov.

 

Ce știm despre corveta rusă Merkury 

 

Corveta Merkury este fosta corvetă Retivy, Proiect 20380, care a fost redenumită în anul 2021. Construcția navei a început pe 20 februarie 2015, iar lansarea la apă a avut loc pe 12 martie 2020. Este a cincea navă Proiect 20380, construită după o versiune modificată, cu instalarea unui nou complex radar multifuncțional de tip Zaslon.

Deplasamentul standard al navei este de 1.800 de tone, iar cel maxim de 2.220 de tone. Lungimea navei este de 104,5 metri, lățimea de 13 metri, iar pescajul maxim de 7,95 metri. Viteza maximă de deplasare atinge 27 de noduri, iar autonomia navei este de 4.000 de mile marine.

Armamentul principal al corvetei este reprezentat de complexul de rachete antinavă Uran, care include două instalații de lansare cu câte patru celule fiecare. Începând cu cea de-a opta navă, la bordul acestora vor fi instalate complexe de rachete Kalibr-NK. Corveta mai dispune de un complex de apărare antiaeriană Redut, un complex antisubmarin Paket-NK, o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri, două mitraliere cu calibrul de 14,5 milimetri și două lansatoare de grenade antisabotaj DP-64. De asemenea, nava dispune de un hangar pentru un elicopter Ka-27.

 

Războiul împotriva Ucrainei a arătat vulnerabilități ale Flotei Ruse din Marea Neagră

 

Comentariul autorului: Corveta Merkury face parte din compunerea Diviziei 30 Nave de Suprafață de la Sevastopol împreună cu cele trei fregate noi Proiect 11356R (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov) și cele două nave de patrulare mai vechi Ladny și Pitlivy.

Deși nu este echipată cu rachete de croazieră de tip Kalibr, nava dispune de alte capabilități moderne, care o fac foarte utilă pentru îndeplinirea de misiuni în zona maritimă apropiată.

Aducerea acesteia la Sevastopol va reprezenta un câștig pentru FRMN, având în vedere faptul că războiul din Ucraina a demonstrat că flota dispune de puține nave de luptă capabile să desfășoare misiuni individuale, din cauza capabilităților reduse de apărare antiaeriană.

Probabil că noua corvetă va fi deplasată în Marea Mediterană imediat după Parada navală principală de la Sankt Petersburg, care va fi organizată cu ocazia Zilei Forțelor Navale ale Federației Ruse, programată în ultima duminică din luna iulie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel