Compania Northrop Grumman va dezvolta noua rachetă de aer-sol pentru avioanele de generația a V-a și a VI-a

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene americane (USAF) au acordat companiei Northrop Grumman un contract de 705 milioane de dolari pentru dezvoltarea și testarea armei SiAW (Stand-in Attack Weapon), o rachetă supersonică aer-sol care va fi folosită pentru a deschide calea prin apărarea antiaeriană a adversarului și va elimina țintele de mare valoare ale acestuia, în eventualele conflicte viitoare.

În mai 2022, USAF au atribuit contracte L3Harris Technologies , Lockheed Martin și Northrop Grumman pentru prima fază de dezvoltare a armei SiAW (faza de proiectare) care, va fi succesorul cunoscutei familii de rachete antiradiație AG-88 HARM.

Contractul actual acoperă faza a doua de dezvoltare care presupune fabricarea și testarea rachetei până în 2026.

„În următoarele 36 de luni, Northrop Grumman va dezvolta în continuare arma, va realiza integrarea pe platforma de lansare și va finaliza programul testelor de zbor cu scop de a  definitiva rapid primul prototip și a furniza cât mai rapid armele către unități”, a spus compania într-un comunicat de presă.

SiAW de la Northrop se bazează pe racheta sa anti-radiație AARGM, care, la rândul său, o înlocuiește pe AGM-88 HARM - intrată în dotare în anii 1980 și folosită cu mare efect în timpul Operațiunii Furtună în Deșert.

Arma a fost atât de eficientă încât operatorii radar irakieni au fost descurajați să-și pornească sistemele, știind că o rachetă HARM va sosi probabil câteva secunde mai târziu.

 

Noua armă va fi un fel de rachetă multirol de atac la sol

 

Northrop Grumman precizează că SiAW este destinată „distrugerii țintelor rapid relocabile” care fac parte din sistemul antiaerian inamic, dar oficialii din industrie și USAF au spus că setul de ținte al SiAW va fi mai mare decât radarele de apărare antiaeriană și va include:

puncte de comandă și control; lansatoare de rachete balistice și de croazieră; sisteme de bruiaj GPS; sisteme anti-satelit; alte ținte de mare valoare inclusiv cele care apar pentru puțin timp (fleeting targets sau time-sensitive targets).

Arma SiAW va fi lansată de pe aeronave stealth chiar din interiorul zonelor de apărare antiaeriană ale inamicului. Astfel, se combina distanța mică față de țintă cu caracteristicile avansate ale rachetei (viteză mare, tehnologie stealth, manevrabilitate ridicată, senzori foarte preciși) pentru o eficiență cât mai mare.

Potrivit publicației americane Air&Space Forces, SiAW ar trebui să fie mai rapid decât HARM și să fie eficient împotriva țintelor aflate la o distanță mai mare. Northrop precizează că SiAW abordează „lacunele create de amenințările din 2025+”.

Deși va avea o rază mai mare de acțiune decât HARM, termenul „stand-in” indică faptul că operează în spațiul aerian apărat al inamicului, fiind lansată de la bordul aeronavelor stealth.

F-35 este platforma inițială pentru SiAW, iar USAF au indicat că bombardierul B-21 ar putea, de asemenea, lansa această armă.

Racheta va avea mai mulți senzori de căutare și va folosi GPS pe lângă alte sisteme de navigație. Racheta folosește controlul cozii pentru „creșterea manevrabilității și a capacității de supraviețuire”, a precizat Northrop.

Noua rachetă va fi extrem de modularizată și standardizată pentru a permite upgrade-uri rapide, respectând cea mai recentă abordare a USAF privind cerințele de fabricare a armelor -Weapon Open System Architecture.

SiAW va avea o arhitectură deschisă „care va permite upgrade-uri rapide ale subsistemului cu capabilități îmbunătățite destinate contracarării amenințărilor aflate într-o permanentă evoluție”, potrivit Northrop.

Deși Forțele Aeriene nu și-au dezvăluit strategia de achiziție SiAW, oficialii serviciului au spus că acele companii care nu sunt selectate pentru a dezvolta arma vor avea șansa de a propune upgrade-uri ulterioare pentru aceasta.

Forțele Aeriene americane vizează atingerea capabilității operaționale inițiale până în 2026. Faza a doua este structurată în două părți. În Faza 2.1, un vehicul ghidat va efectua un test de zbor, în timp ce Faza 2.2 „se încheie cu trei teste de zbor suplimentare și livrarea prototipurilor de rachete SiAW și a activelor de testare”, se arată în comunicatul Northrop.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel