Nordicii dau tonul: Danemarca introduce serviciul militar obligatoriu și pentru femei. Stagiul militar crește la 11 luni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Femeie din armata daneză / Forsvaret
Femeie din armata daneză / Forsvaret

Danemarca intenționează să introducă, din 2026, recrutarea obligatorie și pentru femei, a dezvăluit miercuri guvernul premierului Mette Frederiksen.

În prezent, femeilor din Danemarca li se permite să facă serviciul militar voluntar. Danemarca este a treia țară din Europa care intenționează să introducă recrutarea pentru femei. Norvegia și Suedia au făcut-o în 2015, respectiv 2017, arată BBC.

”Nu ne înarmam în Danemarca pentru că vrem război, distrugere sau suferință. Achiziționăm noi arme pentru a evita războiul într-o lume în care ordinea internațională este contestată”, a spus ea.

Danemarca va prelungi perioada de serviciu militar atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Stagiul militar obligatoriu crește de la patru la 11 luni, ca parte a reformei armatei daneze.

Recruții vor urma practic 5 luni de pregătire de bază, iar în următoarele 6 luni recruții vor fi utilizați în serviciul operațional și vor primi pregătire suplimentară, se arată pe site-ul Guvernului danez.

Alte măsuri:

  • Investiții într-o brigadă de infanterie de 6.000 de soldați până în 2028.

  • Anul trecut, 4.700 de persoane au făcut serviciul militar, dintre care aproximativ 25% erau femei. Acest număr va crește la 5.000 pe an.
  • Danemarca trebuie să aibă o apărare aeriană la sol cu ​​rază scurtă și cu rază lungă de acțiune.  

  • Fregatele daneze din clasa Absalon trebuie să fie echipate cu capacitate antisubmarină.

  • Deși a cheltuit doar 1,4% din PIB pentru apărare anul trecut, intenționează să-și majoreze bugetul pentru apărare cu 5,4 miliarde de euro în următorii cinci ani, pentru a îndeplini obiectivul de 2% al NATO.

Potrivit premierului Mette Frederiksen, propunerea guvernului va însemna că anul acesta și anul viitor, Danemarca va cheltui 2,4% din PIB pentru cheltuielile de apărare, inclusiv donațiile către Ucraina.

Danemarca este una dintre țările care trimit avioane de luptă F-16 la Kiev în această vară.

 

Danemarca nu are probleme cu recrutarea. Datorită numărului prea mare de voluntari, viitorii recruți sunt aleși prin tragere la sorți

Forțele armate ale Danemarcei numără în prezent aproximativ 20.000 de personal activ, inclusiv aproximativ 9.000 de militari profesioniști.

Serviciul militar obligatoriu în Danemarca se aplică acum bărbaților cu vârsta peste 18 ani. Cu toate acestea, din moment ce sunt foarte mulți voluntari, nu toți tinerii merg la serviciul militar. În schimb, sunt aleși prin tragere la sorți.

Practic, așa cum declară și oficialii danezi, includerea femeilor va aduce o bază mai largă de recrutare. Armata va dispune de o gamă mai largă de competențe din partea noilor recruți, mai ales în condițiile în care războiul devine tot mai tehnologizat.

Toți tinerii danezi care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să participe la „Ziua Apărării”. Aceștia sunt supuși unei serii de teste pentru a determina dacă sunt apți pentru serviciul militar. Cei declarați apți pentru serviciul militar trag numere care determină dacă vor primi un post de serviciu, deoarece nevoile Forțelor Armate Daneze sau ale Agenției de Management al Urgențelor sunt mai mici decât numărul real de potențiali recruți.

 În 1998, femeilor li s-a oferit pentru prima dată posibilitatea de a presta serviciul militar prin așa-numitul drept de recrutare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel