Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului

Costea Cătălin |
Data publicării:

Prima instanță a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins un dosar introdus de operatorul gazoductului Nord Stream 2, care urmărea să conteste reglementările UE privind separarea transportului de gaze de celelalte activități comerciale. “Nord Stream 2 AG ar fi putut prevedea la construirea conductei în 2021 că nu va îndeplini criteriile UE”, a hotărât instanța din Luxemburg miercuri, 27 noiembrie. Gazoductul a fost construit deși era de înțeles că nu respectă normele UE.

Chestiunea se referă la modificările UE la directiva privind gazele introduse în aprilie 2019, care au extins regulile europene la conductele de gaze din țări terțe. După cum reține instanța, aceste reguli prevăd, în special, o separare efectivă a rețelelor de transport de rețelele de alimentare, precum și accesul terților la rețelele de transport de gaze.

Filiala concernului rus Gazprom a continuat să investească în proiect, deși „nu putea fi sigură că reglementările UE nu se vor aplica gazoductului său”, a precizat instanța. „Dimpotrivă, Nord Stream 2 AG ar fi putut prevedea că instituțiile UE și o serie de state membre ale sale, care susțineau de mult acest lucru, își vor folosi competențele pentru a extinde regulile pieței interne la conductele de gaz din țări terțe”, se mai precizează în decizie.

 

Nord Stream 2 nu era pus în funcțiune la momentul implementării directivei

 

Directiva UE privind gazele (parte a celui de-al treilea pachet de măsuri în domeniul energiei), care a intrat în vigoare la 23 mai 2019, prevede o derogare de la regulile sale doar pentru conductele de gaze din țări terțe, a căror construcție era complet finalizată înainte de acea dată.

Directiva extinde regulile pieței UE la gazoductele din țări terțe, obligând operatorii acestora să separe, la nivel de proprietate, operațiunile de transport și să implementeze un sistem nediscriminatoriu de acces al furnizorilor terți la sistemele de transport și distribuție.

Citește și: Germania a emis un mandat de arestare pentru scafandrul bănuit că a distrus Nord Stream

Acest lucru a impus ca Nord Stream 2 să fie operat de o companie independentă de Gazprom și să rezerve 50% din capacitatea conductei pentru pomparea gazului de la alți furnizori. Compania a încercat să conteste aceste reguli în instanță. Cea mai recentă decizie în acest sens a fost luată în iulie 2022, când o instanță din Luxemburg a considerat cererea Nord Stream 2 parțial admisibilă și a acceptat-o ​​spre examinare.

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 a fost finalizat cu puțin timp înainte de începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și de adoptarea unor sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei. Nu a fost niciodată pus în funcțiune, iar în septembrie 2022 a avut loc o explozie pe una dintre cele două linii ale sale. Astfel, gazoductul a fost distrus împreună cu Nord Stream 1, care de câțiva ani furniza gaz rusesc Germaniei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel