NATO comandă peste 200.000 de obuze de artilerie. Livrările mai au de așteptat, primele tranșe vin peste 24 de luni

Foto: Brigada 173 Aeropurtată a Armatei SUA pregătește proiectile de 155 mm pentru un obuzier M777
Foto: Brigada 173 Aeropurtată a Armatei SUA pregătește proiectile de 155 mm pentru un obuzier M777

NATO a semnat marți contracte în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru achiziționarea a peste 200.000 de obuze de artilerie de 155 de milimetri în fața invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Statele membre NATO și-au epuizat o parte importantă din stocuri după ce au furnizat în mod repetat muniție pentru a ajuta forțele ucrainene să lupte împotriva Rusiei într-un război care s-a transformat într-un conflict de uzură, informează DefensePost.

Astfel, Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) a semnat două acorduri – cu firma franceză Nexter Munitions și germană Junghans Microtec – care vor reface stocurile statelor NATO cu aproximativ 220.000 de obuze de 155 mm care deservește platformele de obuzier CAESAR și PZH-2000. Livrările către membrii NATO vor începe la sfârșitul anului 2025.

„Este important ca aliații noștri să-și completeze propriile stocuri, în timp ce noi continuăm să sprijinim Ucraina”, a spus șeful NATO, Jens Stoltenberg .

Alianța nord-atlantică a lansat anul trecut un plan de creștere a producției de apărare și de atunci a încheiat contracte de achiziții comune pentru muniții în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Acestea includ un acord de cumpărare a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot produse în Europa, înțelegere care a fost semnată la începutul lunii ianuarie a.c., iar România este parte.

În paralel, Uniunea Europeană și-a făcut, de asemenea, propriile planuri pentru a crește producția de apărare, dar mai mult ca sigur că nu va putea atinge obiectivul de a furniza Kievului un milion de obuze de artilerie până în martie.

Forța de a reface stocurile și de a crește producția vine în timp ce îndoielile se învârte cu privire la sprijinul viitor pentru Ucraina din partea principalului susținător SUA.

Stoltenberg a insistat că susținătorii Kievului „vor sprijini Ucraina cu sistemele, armele și munițiile de care au nevoie pentru a se impune ca țară suverană și independentă”.

El a spus că alianța deocamdată „nu a văzut nicio amenințare directă sau iminentă împotriva vreunui aliat NATO” din partea Rusiei și și-a intensificat apărarea estică pentru a descuraja Moscova de la orice agresiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel