Propaganda rusă „montează” piesa numită Transnistria care are nevoie de „sprijinul Rusiei” în timp ce „SUA și România vor să deschidă un nou front”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ISW via iNews
EXCLUSIV
Foto: ISW via iNews

Rusia utilizează tot arsenalul de război hibrid de care dispune, în special pentru a compensa lipsa de rezultate de pe frontul din Ucraina.

Moscova își intensifică promovarea narațiunilor false pentru a distrage atenția publicului de la eșecurile câmpului de luptă.

ISW amintește ieri că Rusia acuza SUA că plănuiesc provocări în Ucraina folosind substanțe chimice toxice, o acuzație aberantă pentru care rușii nu au prezentat nicio dovadă.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a susținut că Kievul plănuiește operațiuni sub steag fals asupra instalațiilor care stochează materiale radioactive în toată Ucraina, inclusiv în apropiere de Transnistria, și că plănuiește să dea vina pe ruși pentru atac.

ISW concluzionează că accentuarea dezinformării de la Moscova și amenințările nucleare repetate arată că oficialii ruși încearcă să distragă atenția de la lipsa unui succes important pe câmpul de luptă cu scopul de a încetini livrarea de arme către Ucraina.

 

Situația din Transnistria, varianta rusească

 

Răspândirea și intensitatea dezinformării e foarte probabil să crească, fenomen care se observă și în presa de propagandă din Rusia.

Astfel, publicația Regnum, unul dintre ”sateliții” Izvestia, publica zilele trecute un articol intitulat ”Cât va rezista armata transnistreană fără sprijinul Rusiei?” care consolidează în mintea publicului rus sentimentul că Rusia și rușii sunt victime.

Discursul e același ca acum un an: populația rusă din Transnistria e în pericol; pacificatorii ruși sunt la un pas să fie lichidați de trupele de elită ale R. Moldova care primește sprijin atât de la București, cât și de la Kiev.

Povestea este împănată cu multe din clișeele și intoxicările propagandei ruse:

  • Kievul intenționează să folosească militanții Azov pentru invadarea Transnistriei;

  • România deplasează ”coloane de echipament militar”  la granița cu Moldova (expresie care aduce aminte de coloanele de tancuri care se îndreptau spre București), fiind date ca exemplu imaginile apărute zilele trecute cu instalațiile Gepard și HIMARS, care, de fapt, erau de la pregătirile pentru 1 Decembrie;

  • La summitul  București 9 din Polonia s-a discutat cu Statele Unite deschiderea ”unui al doilea front în Moldova”;

Bonus, propaganda folosește un instrument magistral: alătură două informații adevărate pentru a crea o concluzie falsă.

Astfel, articolul amintește că Kievul e gata să ajute Moldova în rezolvarea situației cu malul stâng al Nistrului (lucru recunoscut chiar de unii oficiali ucraineni) și leagă această informație de declarațiile oficialilor moldoveni prin care cer retragerea contingentului de militari ruși din Transnistria. De aici, concluzia care reiese din articol este că oficialii moldoveni.

Concluzia este clară pentru propaganda rusă: Chișinăul și Kievul complotează pentru invadarea Transnistriei ”din ambele părți”.

 

Un nou război transnistrean - varianta propagandei ruse

Publicația citează un participant la războiul din Transnistria din 1991-1992, ”sub rezerva anoinimatului”.

Acesta spune că situația de acum este complet diferită de cea de acum 31 de ani, când separatiștii transnistreni ”au simțit un oarecare sprijin din partea Armatei a 14-a ruse”.

Sursa anonimă creionează un scenariu în care Transnistria ar fi atacată de ”Bayraktars” și UAV-uri de atac. „Ajutorul poate fi oferit fie de armata română, acționând ca „voluntar”, fie de Ucraina, dar, cel mai probabil, deodată”, conchide expertul anonim.

Publicul rus rămâne cu impresia că Transnistria e o ”cetate asediată” de forțele străine, iar Armata Rusă, dacă va decide să acționeze, va avea toate justificările din lume.

Așa cum remarcau și analiștii ISW, răspândirea dezinformării este probabil să crească pe măsură ce contraofensiva ucraineană va crește în intensitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel